Haarlem: de favorieten van Helene

Bekijk de stad als een local

Dagje uit in Haarlem Redactioneel door

24 juni 2014 bijgewerkt: 17 januari 2022 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Haarlem is een echt pareltje tussen de Nederlandse steden. Alleen al voor de statige architectuur, de mooie gevels en het fantastische winkelaanbod moet iedereen de stad eens bezoeken. Dat vindt ook Helene Akkerman (50), die hier haar praktijk voor psychologie runt. Tussen haar afspraken door springt ze op de fiets en ontdekte ze de mooiste plekjes. Die ze natuurlijk graag met ons deelt!

Wie?

  • Naam: Helene Akkerman
  • Leeftijd: 50 jaar
  • Plaats: Haarlem

Wat moet je gezien hebben in Haarlem?

Een wijk aan de rand van Haarlem waar je als toerist nooit komt is het Ramplaankwartier. De wijk zelf is niet bijzonder, maar aan de rand van de wijk ligt 't Wapen van Kennemerland: een restaurant met een terras met mooi uitzicht, midden in de natuur. Vandaar loop je via een pad (het Ramplaanspad) naar Landgoed Elswout, een bijzonder mooi park met een oude Orangerie en vele sprookjesachtige huisjes en bruggetjes. In het park zijn twee met paaltjes gemarkeerde wandelroutes: van 2,5 kilometer en een van 5 kilometer. Het landgoed is voor wandelaars vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Leukste restaurantjes?

De Jopenkerk. Gedempte Voldersgracht 2. De voormalige Jacobskerk is omgebouwd tot sfeervolle brouwerij, grand café en restaurant. Erg gezellig, zowel binnen als buiten (statafels met mooi weer). Je moet weten waar hij zit, want je loopt er niet zomaar tegenaan. Tenzij je naar een film gaat in de Pathé bioscoop die er vlakbij ligt. Maar als je kunt kiezen, ga dan liever naar... de Toneelschuur (Filmschuur). Dit is één van onze favoriete bioscopen: kleine zaaltjes, lekkere grote stoelen en veel beenruimte. En na afloop van de film loop je zo bij Brasserie van Beinum of bij Stempels naar binnen. Nog leuker: als het mooi weer is kun je hier op de terrassen zitten aan de voet van de Grote of St. Bavo kerk.

Wat is je favoriete plek?

Als ik naar het centrum fiets, rijd ik altijd eerst naar de Botermarkt. Ik kan mijn fiets daar gratis bewaakt in de fietsenstalling zetten, er is vaak markt, en de terrassen zijn altijd gezellig bezet. Door de beslotenheid van het pleintje kun je er snel buiten zitten! Ik loop altijd even bij de noordafrikaanse/turkse winkel naar binnen waar je zelf lekkere verse salades, olijven, enz. in een bakje schept en waar je alles kunt vinden voor de mediterrane/oosterse keuken. Bij mooi weer genieten op de drukke terrassen, 's avonds lekker eten tussen de locals.

Waar vind je de leukste winkeltjes?

Via Mi is een tweedehands winkel, op drie minuten lopen van de drukste winkelstraat. Alle kleding hangt hier op soort, kleur en op maat. Alle hangers zijn voorzien van een maataanduiding. Hiermee onderscheidt Via Mi zich duidelijk van andere tweedehands zaken. Even snel op weg naar mijn werk binnenlopen en iets kopen kan dus! Mijn favoriete winkel - waar je trouwens ook iets kunt eten of drinken - is De wereld van Jansje, een cadeauwinkel met originele, duurzame producten. Van hippe olieblikken tot vintage sieraden. Bij Jansje werken mensen met een beperking, en dat maakt de plek extra bijzonder. Een winkel om blij van te worden!

Leuke activiteiten?

Haarlem heeft superleuke straatjes om even door te wandelen; smalle straatjes waar je amper doorheen kunt fietsen vanwege al het groen, de buitentuinen en de bankjes op straat. Zoals de Korte Houtstraat en de Kerkstraat bijvoorbeeld. Je bent hier vlakbij het kleine, knusse restaurantje In 't Goede Uur voor een heerlijke kaasfondue. Goed opletten, want je loopt er zo voorbij! Dat geldt ook voor alle hofjes die Haarlem telt. Plaatsen waar je zonder te weten voorbij loopt, maar vaak de moeite waard om even bij stil te staan. Of binnen te lopen. Zoals bij het Hofje zonder zorgen, een hele leuke plaats om wat te eten of te drinken, met uitzicht op de binnenplaats van het hofje.

Een paar keer per jaar loop ik (met mijn museumjaarkaart) bij De Hallen naar binnen. Altijd bijzondere collecties en leuke wisselende tentoonstellingen. Van binnen ruim opgezet, maar van buiten kun je er - net als zoveel andere mooie plaatsen in Haarlem- zomaar voorbij lopen. Er is teveel moois.

Last but not least: de fietsrit van Haarlem door het duingebied naar het strand. Ideaal zo dichtbij.

Ook prachtig!

  • Het terrein en de gebouwen van De Lichtfabriek zijn voor een deel vergane glorie, voor een deel opgeknapt en in gebruik genomen voor feesten en evenementen. Nieuwe woningen en een soort vrijplaats voor kunstenaars bestaan hier naast elkaar.
  • In de voormalige chocolade-fabriek van Droste zit nu restaurant ChocOase. Een mooie locatie, pal aan het water. Staat nog steeds op mijn lijstje om daar een keer te eten of op zijn minst een chocoladefondue te bestellen.

Ontdek meer favorieten van locals door het hele land. De redactie van DagjeWeg.NL is daarbij benieuwd naar jouw favorieten! Ook je favoriete spots delen? Mail naar redactie@dagjeweg.nl en wie weet sta jij binnenkort ook op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-01-17 15:55:34 · Gepubliceerd: 24 juni 2014 - 12202