1

"Aapjes kijken, niet voeren" in het nieuwe TivoliVredenburg

Vliegende start voor nieuwe TivoliVredenburg

Ontdek muziekpaleis TivoliVredenburg Reportage door
Foto 1. Het nieuwe TivoliVredenburg krijgt een vliegende start met optredens van onder meer The Opposites. Foto: Caroline de Vente

archief oud artikel 25 juni 2014 Cultuur Utrecht, Utrecht De opening van TivoliVredenburg is met het TivoliVredenburg Festival groots te noemen. Zaterdag 21 juni klonk het startschot met maar liefst veertig concerten in vijf verschillende zalen. Klinkende namen als Janine Jansen, het Radio Filharmonisch Orkest en Kyteman luidden een toekomst vol muziekgenot in. DagjeWeg.NL deed ondertussen ervaring op met het aapjesgevoel, blote basten en vliegende, nieuwe daken.

"Mijn vriendin zei al, hang er een bordje bij: 'Uitstervend ras", grapt een jongen. "Aapjes kijken, niet voeren", grinnikt een ander. Als een glazen, stille herinnering aan hen die graag hun afgoden verbranden, staat de mobiele rookruimte plompverloren tussen de onophoudelijke stroom van bezoekers van het nieuwe TivoliVredenburg.

Even wennen in de Ronda

Twee trappen op en je staat in de Ronda, volgens het programmaboekje 'de nieuwe Tivoli-zaal met Indiaas muurpatroon'. Aan weerszijden van de zaal lopen twee trappen, zodat je vanaf de bovenverdieping gemakkelijk naar beneden kunt. In totaal heeft de Ronda ruimte voor maar liefst tweeduizend mensen op maximaal achttien meter van het podium. House, elektrorock en hiphop staan tot in de vroege uurtjes op het uiteenlopende programma. "Dit zou dus in het oude Tivoli nooit gebeuren", merkt Big2 van The Opposites op. Hij doelt op de meter ruimte tussen het podium en zijn publiek. Met een rollende 'o' roept hij iedereen naar voren. Het publiek geeft daar maar wat graag gehoor aan.

The Opposites knallen gloednieuw dak eraf

'Slapeloze nachten', 'Dom, lomp en famous' en 'Me nikes': The Opposites weten hoe ze het feestgedruis aan moeten wakkeren. "Het is tijd voor de blote mannendouche", vinden ze op het podium. De shirts gaan uit en het mannelijke publiek in de benedenzaal beukt als een losvliegende testosteronbom in het rond. Het werkt aanstekelijk en al snel transformeert de hele zaal in een hossende massa. De sfeer zit er goed in. Wanneer het rapduo aan het eind teruggeroepen wordt door FunX DJ Q-Bah om hen de FunX Music Award voor Beste Album te overhandigen, is de avond compleet. Het gloednieuwe dak van TivoliVredenburg gaat er bij de toegift keihard af en het feest zet zich tot in de vroege uurtjes voort onder leiding van onder andere Riptide, Joost van Bellen en 2MANDYDJ's.

TivoliVredenburg: muziekpaleis voor elke liefhebber

In de Ronda gaat het publiek los, maar net buiten de zaal is daar weinig van te merken. Daar trekt het gemêleerde publiek richting klassikaal genoegen of geniet ze van folkloristische geluiden bij het open podium in de hal van het gebouw. Het toont slechts de diversiteit van TivoliVredenburgs auditorium en haar program. Utrecht is duidelijk een bijzonder muziekpodium rijker, eentje voor iedere muziekliefhebber.

Koning Willem-Alexander opent het gebouw donderdag 3 juli officieel en tot die tijd zijn er verschillende festiviteiten in het nieuwe TivoliVredenburg. Kom ook en ontdek TivoliVredenburg!
Foto 2. Met optredens van Great Minds, The Opposites en Joost van Bellen krijgt de nieuwe Tivoli-zaal Ronda een vliegende start. Foto: Caroline de Vente
Foto 3. Ronda, de nieuwe Tivoli-zaal in het Muziekpaleis, biedt ruimte aan 2000 mensen. Foto: Caroline de Vente

Laatst gewijzigd: 2014-06-27 15:54:40 · Gepubliceerd: 25 juni 2014 - 328