1

Druk op de knop voor circus!

Nieuwe tentoonstelling opent in Museum Boerhaave in Leiden

Museum Boerhaave: 500 jaar uitvindingen Nieuws door

archief oud artikel 30 juni 2014 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Op hun sokkeltjes voeren de artiesten van Museum Boerhaave een wonderlijke eenmansshow op. In de tentoonstelling Circus Boerhaave zetten bezoekers met één druk op de knop het circus in beweging.

Eén druk op de knop en een kleine leeuwentemmer steekt zijn hoofd in de muil van een mechanische leeuw. Bij een volgend speeltje begint een danseresje aan haar eindeloze rondedans. In het Circus Boerhaave besturen de bezoekers de voorstelling zelf. In deze nieuwe tentoonstelling zijn allerlei wonderlijke apparaatjes te zien waarmee koningen en keizers vroeger de blits maakten. Ook serieuze geleerden pronkten graag met dit soort natuurkundige spelletjes en proeven. Zo staat er in Museum Boerhaave een luguber ogend speeltje: een poppenhoofd met lang, blond haar op een stok gespietst. Bij elektrisch lading gaat dit haar rechtovereind staan. Applaus!

Zomervakantie in Museum Boerhaave

De wonderlijke apparaatjes in de tentoonstelling Circus Boerhaave kun je ook zelf maken! In de zomervakantie mogen kinderen in Museum Boerhaave aanschuiven bij een leuke workshop Automata. Hier knutselen ze zelf een mini-voorstelling in elkaar. Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De iets oudere kinderen (vanaf 10 jaar) bouwen anderhalf uur lang aan hun eigen elektromotor. Een leerzame ervaring.

Laatst gewijzigd: 2014-06-30 12:10:28 · Gepubliceerd: 30 juni 2014 - 295