Ontdek het Indische DNA in onze kunst

Maak kennis met de cultuur en bijzondere kunsthistorie van Indonesië

Tentoonstelling Indisch DNA Nieuws door

archief oud artikel 20 december 2014 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Hoor je Indonesië, dan denk je aan sawa's, indrukwekkende natuur en de sprookjesachtige Wajang. Maar het rijke culturele erfgoed van Indonesië bevat meer! Verbonden door hun Indische DNA zetten kunstenaars in CODA Museum een exclusieve tentoonstelling neer.

Kunst in een Indisch jasje

Indische migranten, die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen, gingen geruisloos op in de samenleving. Nu, na vele jaren, is er meer aandacht voor hun eigen identiteit. En dat is te zien in het CODA Museum. Kunstenaars van de tentoonstelling zijn afkomstig uit Indonesië of zijn geïnspireerd door het leven en werken in dit bijzondere land. Ontdek welke rol de achtergrond van kunstenaars speelt op hun werk en wat de invloed is van de westerse, multiculturele samenleving.

Ontdek Indonesië

Rondom de expositie is een uitgebreid programma opgesteld. Maak kennis met het leven in Indonesië aan de hand van Pass-partout-rondleidingen en films op 27 december. Hoor welke invloed de flamboyante persoon Wolff Schoemaker had op de Nederlands-Indische cultuur tijdens een lezing op 22 januari. Ontdek jouw identiteit aan de hand van het Polengmotief. Edith Bons heeft met behulp van dit zwart-wit geblokte motief een zoektocht ondernomen naar haar identiteit. Dit op basis van haar vader- en moederland. Ze verworf zich een positie in het grijze gebied, tussen het wit en het zwart, en eigent zich dus het beste van de twee culturen toe. Identiteit zit vaak verborgen in de volkscultuur en daarom maakt ze in haar workshops op 25 januari gebruik van vormentaal. Ga aan de slag met verschillende materialen en ontdek wat het Polengmotief voor jou betekent!

Beleef Bali

Word ondergedompeld in de kleurrijke en magische cultuur van het Indonesische Eiland tijdens een leuke familieworkshop. Trek die Balinese kleding maar aan en breng, geheel in stijl, een bezoek aan een Balinese Tempel. Een reis vol dans, muziek, maskers en vreemde hapjes.

Indische familiefoto

Neem een familiefoto mee en maak er een kunstwerk van tijdens de workshop Batikken op 18 januari. Breng je oude familiefoto weer tot leven! Dit natuurlijk met behulp van rijstpapier, batikken en kleurrijke schilderingen. Je eigen Indonesisch kunstwerk is het resultaat.

Praktische informatie

De tentoonstelling Indisch DNA is in het CODA Museum te zien van 9 november 2014 tot en met 25 januari 2015.
Geopend van 10:00 uur tot 17:30 uur. Op zaterdag geopend tot 17:00 uur. Op zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Op donderdag geopend tot 20:30 uur.
Entreeprijs voor het museum bedraagt 10,00 euro. Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang.

Laatst gewijzigd: 2014-12-23 11:59:10 · Gepubliceerd: 2014-12-18 13:39:10 - 534