Kom spelen met Aak in Huis van Hilde

Archeologiecentrum Huis van Hilde |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Word een echte speurneus tussen alle archeologische vondsten

10 februari 2015 Toerisme Castricum, Noord-Holland Verveel je je in de voorjaarsvakantie? Neem dan een kijkje in het bijzondere Huis van Hilde, een plek vol geschiedenis, archeologie en bijzondere verhalen. Je ontmoet hier mensen die vroeger leefden, zoals de negenjarige Aak.

Foto 1. Van Aak werden twee reconstructies gemaakt: eentje zoals hij er waarschijnlijk heeft uitgezien en eentje zoals hij er nu zou uitzien. Foto: Huis van Hilde

Reconstructie

In Huis van Hilde woont natuurlijk Hilde, die zelf begin dit jaar het centrum opende. Het was een lange reis voor haar, het skelet van de vrouw werd namelijk al in 1995 gevonden. Er is daarna een reconstructie gemaakt van hoe ze er uit zou hebben gezien. Nu heeft ze een eigen huis en een hele familie, want in haar huis woont bijvoorbeeld ook Cees de Steentijdman en Brecht de Alkmaarse vrouw.

Twee versies van Aak

Sinds kort kun je Aak ook ontmoeten. Aak leefde in de IJzertijd, ongeveer 200 jaar voor Christus. Van hem zijn twee re­con­struc­ties ge­maakt: één heeft kle­ding aan uit de late IJ­zer­tijd en de an­der kleding die jongens tegenwoordig aan hebben. Kom kennismaken met deze jongen leer alles over de tijd waarin hij leefde. Kinderen worden hier een echte speurneus en ontdekken van alles over het werk van de archeoloog en over archeologische vondsten.

Archeologie

Er liggen hier namelijk meer dan 1.000 vondsten, die allemaal gevonden zijn in de provincie Noord-Holland. Door de sieraden, amuletten, wapens, gereedschap en kookgerei krijg je een beeld van het leven van vroeger. Hoe leefden onze voorouders in de prehistorie? Hoe zagen ze eruit? Voeren ze echt in die kano's? De kano's werden gevonden in de Wieringermeer en stammen uit 3300 voor Christus. Waarvoor zijn die stenen sarcofagen uit de twaalfde eeuw? In Huis van Hilde kom je er achter!

Kijk alvast naar de film over de bouw van Huis van Hilde:

Nog geen plannen voor de vakantie? Bekijk onze tips: de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie!

Praktische informatie

Huis van Hilde is van dinsdag tot en met vrijdag open van 9:00 uur tot 17:00 uur. Op zaterdag open van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Tijdens de vakantie ook open op maandag, van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Entree: 5,00 euro voor volwassenen, kinderen van 5 tot en met 17 jaar: 2,00 euro.
Foto 2. Er is heel veel te ontdekken... Foto: Huis van Hilde
Foto 3. De hele familie van Hilde wacht tot je op bezoek komt! Foto: Huis van Hilde

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 11:14:44 · Gepubliceerd: 2015-02-09 17:46:01 - 884