Naturalis: ontdekkingstocht langs reuzenkrabben en kriebelbeestjes

Ontdek het verhaal van de aarde in Naturalis |  deel via WhatsApp | Reportage door

Machtige mammoeten en een griezelige vogelspin. Wie durft?

7 februari 2015 Wetenschap Leiden, Zuid-Holland Onderweg naar Leiden heeft Joeri al grootse verhalen over de ontdekkingen de hij vandaag gaat doen: "Ze hebben er ook een vogelspin, en heel veel wereldbollen." Vandaag is het eindelijk zover: samen met de redactie van DagjeWeg.NL stapt hij binnen in de wereld van de natuur: Naturalis.

Foto 1. Ontdek Nederland op de gigantische wereldbol en bekijk het enorme Camarosaurusskelet. Foto: DagjeWeg.NL

Griezelige spinnen en reuzenkrabben

Stamp zo hard als je kunt, veroorzaak jij een aardbeving?

Na een gastvrij welkom bij de kassa van Naturalis, lopen we door de lange glazen tunnel en vallen meteen met onze neus in de natuur van nu: het Natuurtheater. Hier dwaal je rond tussen de enorme verscheidenheid aan leven die vandaag de dag op deze aarde te vinden is. Alle soorten en maten dieren grijnzen ons tegemoet. En niet alleen dieren, maar ook planten, gesteenten en bijzondere mineralen! Nog griezelend bij één van de grootste reuzenkrabben ter wereld, loopt Joeri alweer verder. Want, wat zit daar in die pot? Een enorme vogelspin! Brr.. gelukkig zit hij veilig achter het glas!

Veroorzaak een aardbeving

Bij de tentoonstelling Aarde is Joeri helemaal in zijn element. Vol enthousiasme vertelt hij over aardlagen en wijst hij Nederland aan op de wereldbol. Die enorme bol in het midden van de zaal is niet over het hoofd te zien! Test meteen je topografische kennis, weet jij je waar je favoriete vakantielanden liggen? De aarde met al zijn bewoners, heeft heel wat energie nodig! Ontdek waar die energie vandaan komt en kom te weten hoe aardbevingen, vulkanen en zeestromingen ontstaan. Stamp zo hard als je kunt en bekijk of jij een aardbeving veroorzaakt. Het resultaat zie je op de aardbevingsmeter.

Mammoeten en krokodillen

Één stap, en je staat midden in de oertijd. Reis in de Oerparade door de wereld van toen. Zo zijn er botten te zien, maar ook compleet opgegraven skeletten: van krokodillen tot een enorme mammoet. "Wauw, wat is dat voor een skelet? Die is écht groot!" roept Joeri, en hij rent er meteen naartoe om het Camarossaurusskelet van dichtbij te bekijken. Het dier is zo groot, dat hij niet eens binnen de zaal past. Met een lengte van 18 meter werpt hij een tevreden blik over de tweede verdieping. Wil je zelf voor onderzoeker spelen? Ren dan naar de ontdekhoek. Open een laatje, onderzoek een bot of een mooie schelp en lees op het bijbehorende informatiepapier alles wat je erover weten wilt.

Overleven met gif

In het rijk van de natuur draait alles om overleven. Dieren zoeken voedsel en ontvluchten gevaar, terwijl planten afhankelijk zijn van dieren, water en wind om zich te kunnen voortplanten. Bekijk wat de overlevingsstrategie is van verschillende dieren en welk dier de meeste macht heeft! Om een nog duidelijker beeld te krijgen van de natuur, stappen we binnen in de Cinema. Daar zijn de hele dag door films te zien over alles wat met de natuur te maken heeft. Wij bekijken een college van avonturier Freek Vonk. Hij vertelt over giftige slangen en spinnen, want waarom zijn die dieren eigenlijk giftig? Ja, om te overleven dus, want dat staat in het dierenrijk nog altijd op nummer één!

Voer een varken

Bij de tentoonstelling Kijkje Aarde is het een gezellige drukte met kinderen, die vermaken zich hier wel even. In het dierenrestaurant ontdekken ze wat al die dieren lekker vinden en geven ze hen te eten. De keuze is enorm: ga je voor een lekker wormpje of geef je het varken een sappige kever? Lusten ze het niet, dan schudden ze gewoon heel hard met hun kop. Joeri heeft de dierenbuiken bol en rond gevoerd en klimt dan snel de trap op naar de bovenverdieping. Die verrekijker daar, had hij al in het vizier! Door de lens heeft hij een prachtig uitzicht op de spannende eikenboom, waarin wel heel veel leven te zien is.

Ruiken, voelen en proeven

Biotechnologie, huh? Geen idee wat dat is? Joeri maakt samen met twee andere kinderen de quiz en komt erachter hoeveel hij weet over DNA en de biotechnologie. In deze tentoonstelling kom je aan de hand van spellen en filmpjes te weten welke belangrijke rol DNA in al het leven speelt. Ook in ons leven dus! Naast de vaste tentoonstellingen, hierboven beschreven, gaan we nog langs bij de wisselende tentoonstellingen. Zo stappen we binnen in de wereld van het gevoel: de tentoonstelling Superzintuigen. In deze zaal voel, proef en ruik je dat het een lieve lust is! Tot slot duiken we de schatkamer in, waar de grootste schatten van Naturalis te zien zijn. Dat blijkt een mooie afsluiter van een gezellig dagje. Joeri, hij vond het "supervet" en "wil er morgen wel weer heen". Nou, dat zegt genoeg: tijd voor een bezoek aan Naturalis!

Openingstijden

Naturalis is elke dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Tarieven

  • 4 tot en met 17 jaar: € 9,-
  • 18 jaar en ouder: € 12,-
Een bezoek aan Naturalis is uitermate geschikt voor zowel basisscholen als middelbare scholen. Voor educatie gelden lagere tarieven vanaf € 4,- p.p.
Foto 2. Ga zelf op onderzoek uit en bestudeer een bot of een schelp. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Welk dier is het sterkst? Ontdek het zelf in de tentoonstelling Leven. Foto: DagjeWeg.NL
Kom nog meer te weten over de natuur door middel van filmpjes en spellen. Foto: DagjeWeg.NL
Die hongerige dierenmagen lusten wel wat te eten! Ga jij ze voeren? Foto: DagjeWeg.NL
Joeri ontdekt heel veel leven in de spannende eikenboom! Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2015-02-24 10:52:49 · Gepubliceerd: 2015-02-09 20:04:49 - 316