De eerste stapjes van Van Gogh in België

Ook België pakt uit rondom '125 jaar Van Gogh'

Vincent van Gogh in de Borinage Redactioneel door
Foto 1. In het BAM is de slaapkamer van Van Gogh nagebouwd. Je mag zelf stickers kleurige stickers plakken om dit witte 'schilderij' in te kleuren. Foto: Museum voor Schone Kunsten

archief oud artikel 18 maart 2015 Toerisme Mons, Henegouwen In de Borinage in België gebeurde het: daar zette 'onze' Vincent van Gogh zijn eerste stappen op de ladder van zijn grootse carrière. Een overzicht van zijn tekeningen, schilderijen en brieven uit die tijd is te zien in het Museum van Schone Kunsten in Mons. Maar er is deze zomer nog veel meer te doen rondom Van Gogh.

Geboorte van een kunstenaar

De tentoonstelling over Van Gogh in de Borinage heeft als toepasselijke ondertitel 'De geboorte van een kunstenaar' meegekregen. Hier in de Borinage ontdekte Van Gogh dat hij kunstenaar wilde worden. Hij woonde van december 1878 tot oktober 1880 in België, na zijn mislukking als evangelist. In het dorpje Wasmes, net buiten Mons, begon Van Gogh de levens van de mijnwerkers op het doek te zetten. Hij maakte er een kunst van om de levensomstandigheden in de Borinage te vereeuwigen. Er bleef alleen niet veel van over: Van Gogh vernietigde zelf veel tekeningen en schilderijen. Toch is een gedeelte bewaard gebleven.

Originele brieven

Die zijn nu te zien in het Museum van Schone Kunsten in Mons. De expositie bestaat uit tientallen schilderijen en tekeningen uit internationale collecties, ook zijn sommige werken overgevlogen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller Müller Museum in Otterlo. Er liggen ook zeven originele, zelden uitgeleende brieven van Van Gogh, die hij stuurde vanuit uit de Borinage en Brussel. Aan de thema's die hij in deze eerste tijd aanstipte, bleef hij zijn hele verdere carrière trouw: de de dagelijkse realiteit van de arbeiders en boeren, hun harde leven en bescheiden huizen.

Op stap in België? Leuke uitstapjes vind je op Uitstappen.be

Achtduizend zonnebloemen

Als je 'Van Gogh' zegt, is de kans groot dat je meteen aan zonnebloemen denkt. Het beroemde schilderij is de inspiratie voor het kunstproject Sun City van kunstenares Fanny Bouyagui. Tussen 17 en 26 juli 2015 wordt er op de Grote Markt van Mons een labyrint met 8.000 zonnebloemen aangelegd. Dwaal rond in dit bloemendoolhof tussen de metershoge zonnebloemen!

Het huis van Van Gogh

Het huis waar Vincent van Gogh een tijdje woonde, is opgeknapt en toegankelijk voor nieuwsgierig publiek. In het voorjaar van 2015 wordt het Van Gogh-Huis in Wasmes (dat inmiddels Colfontaine heet) geopend. Er is dan ook een expositie rondom filmregisseur Vincente Minnelli, die in de jaren vijftig naar de Borinage kwam. Hij maakte daar opnames van Lust for Life, een film over Vincent van Gogh. Nieuwsgierig? Het adres is Rue du Petit-Wasmes 221.
Ook het huis waar Van Gogh daarna woonde, in Cuesmes, is opgeknapt en opengesteld voor publiek. Hier hangt onder meer het originele schilderij 'Les Bêcheurs' dat hij op deze plek in 1880 schilderde.

Stap binnen in een schilderij

Nog zo'n bekend schilderij van de meesterschilder: De Hut. Op basis van dit schilderij is een installatie opgebouwd in de Jardin du Mayeur (de Tuin van de Burgemeester). Tot en met 17 september 2015 is de hut te zien in Mons. Je kunt er gewoon binnenlopen, alsof je bij de Aardappeleters op bezoek gaat! De hut is een reproductie van een lemen huisje uit de Borinage, op ware grootte nagemaakt. Binnenin is het tafereel in 3D te zien. De Jardin du Mayeur is trouwens sowieso een bezoekje waard, het is een prachtig aangelegde tuin, vol vijvers en fonteinen.

Bekijk alle activiteiten die gehouden worden tijdens het Vincent van Gogh-jaar!
Foto 2. Doolhof van zonnebloemen. Foto: Sun City, Cart Point
Foto 3. Ontdek het vroegste werk van Vincent van Gogh. Foto: Museum voor Schone Kunsten Mons
Foto 4. Hier woonde Vincent van Gogh korte tijd. Foto: Wikimedia

Laatst gewijzigd: 2015-03-19 14:28:32 · Gepubliceerd: 18 maart 2015 - 1209