1, 2, 3, 4: de mooiste werken van Anton Corbijn

Anton Corbijn, 1-2-3-4 | Nieuws door

Jarige Anton Corbijn geëerd met twee exposities in Den Haag

20 maart 2015 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Anton Corbijn is jarig. De beroemde fotograaf wordt daarom in het zonnetje gezet in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum. Hij koos zelf de hoogtepunten uit zijn oeuvre - een unieke actie van de anders zo teruggetrokken fotograaf.

Foto 1. The Rolling Stones. Beeld: Anton Corbijn, Toronto, 1994 © Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015

Anton Corbijn in het Fotomusuem

Hoewel Anton Corbijn niet van terugkijken houdt, dook hij toch in zijn archief om maar liefst driehonderd foto's te selecteren voor de expositie 1-2-3-4 - Anton Corbijn. De inmiddels zestigjarige fotograaf staat bekend om zijn creatieve en eigenwijze manier waarop hij artiesten op de foto zet. Hij werkte met veel grote artiesten samen, zoals U2, Depeche Mode en The Rolling Stones. Hij wist ze op een mysterieuze en soms mythische manier op de foto te zetten.

Nog niet eerder getoond

Naast fotograferen is Corbijn ook actief als regisseur van muziekclips en speelfilms. Ook ontwerpt hij voor Depeche Mode logo's, hoezen en de stage sets. Al dit werk wordt als één groot kunstwerk in een aparte ruimte in het Fotomuseum Den Haag getoond. Er is veel werk te zien dat nog niet eerder aan publiek werd getoond. Onder andere de fotoreportage die hij maakte toen hij met vrouwen-punkgroep The Slits tourde in 1980.

Wat is er meer te doen in de hofstad? Maak er een dagje uit in Den Haag van!

Anton Corbijn in het Gemeentemuseum

Iets verderop, in het Gemeentemuseum, is de overzichtsexpositie Hollands Deep ingericht, ook al ter ere van Anton Corbijn. In deze expositie is te zien hoe Corbijn aan het experimenteren sloeg met technieken. Eén van de hoogtepunten is de serie a.somebody, waarin hij bekende muzikanten portretteerde in en rondom zijn eigen geboortedorp Strijen. Alleen... die muzikanten waren toen allang overleden. Corbijn verkleedde zich als Jimi Hendrix, Kurt Cobain en John Lennon en zette zichzelf op de foto. Ook zijn spraakmakende serie 33 Still Lives en lith-prints zijn te bewonderen in het Gemeentemuseum Den Haag. Een must see voor liefhebbers van (muziek)fotografie en het werk van Anton Corbijn!

Praktische informatie

Anton Corbijn, 1-2-3-4 in het Fotomuseum Den Haag en Hollands Deep in het Gemeentemuseum Den Haag. De exposities zijn te zien van 21 maart tot en met 21 juni 2015. Een combi-ticket voor beide tentoonstellingen kost 17,00 euro.
Foto 2. Clint Eastwood. Beeld: Anton Corbijn, Cannes, 1994 © Anton Corbijn, HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum Den Haag 2015
Foto 3. a.cobain/Strijen, Anton Corbijn, 2002 © Anton Corbijn, HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum Den Haag 2015

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-03-19 17:15:37 · Gepubliceerd: 2015-03-19 16:59:40 - 4482