Vier 25 jaar ruimtetelescoop 'Hubble' met Pasen!

Vier Pasen in Space Expo |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Ontdek de pracht van het heelal met Pasen in Space Expo

30 maart 2015 Geschiedenis Noordwijk, Zuid-Holland Kook een komeet, voer een precisielanding uit en ontdek de adembenemende schoonheid van het heelal. Vier de vijfentwintigste verjaardag van ruimtetelescoop 'Hubble' met Pasen in Space Expo!

Kom met Pasen naar Space ExpoVier Pasen in Space Expo en laat je verwonderen door de pracht van het heelal.

Vijfentwintig jaar geleden, op 25 april 1990, werd de Hubble ruimtetelescoop met de Space Shuttle 'Discovery' door de bemanning van de STS-31 vlucht in de ruimte uitgezet. Het zou een historische mijlpaal worden in de geschiedenis van de ruimtevaart. Het zou de meest succesvolle ruimtetelescoop ooit worden. En dat werd het. We zijn dankzij dit wonderbaarlijke instrument de afgelopen vijfentwintig jaar meer over het heelal te weten gekomen dan in alle eeuwen hiervoor!

Foto 1. Ruimtetelescoop Hubble maakte prachtige ontdekkingen mogelijk. Ontdek de schoonheid van het heelal met Pasen in Space Expo! Foto: Space Expo

Reis door de tijd: 25 jaar Hubble Telescoop

Natuurlijk is in vijfentwintig jaar de techniek sterk veranderd en verbeterd. Om de ruimtetelescoop up-to-date te houden, hebben ESA en NASA bij aanvang van het project besloten om de Hubble Space Telescoop een aantal keren met de Space Shuttle te bezoeken voor onderhoud. Maar vanwege een slijpfout aan de randen van de spiegel en problemen met de zonnepanelen werd de eerste servicemissie met Space Shuttlevlucht 61 een reparatievlucht.

Spannende reparatievlucht

In 1993 hebben astronauten tijdens vijf ruimtewandelingen een waar huzarenstukje in de ruimte uitgevoerd. In hun oncomfortabele ruimtepakken maakten ze met speciaal ontwikkeld gereedschap zaken los die eigenlijk, na het verlaten van de aarde, nooit meer uit elkaar gehaald zouden mogen worden. De STS-61 Hubble-reparatievlucht werd een groot succes, zowel voor ESA, NASA, de astronauten als de wetenschappers en technici die bij het Hubble-project betrokken zijn. De astronauten van de reparatievlucht zijn als team allemaal bij Space Expo op bezoek geweest. Hun handtekeningen zijn te vinden op een plaquette in de permanente ruimtevaartexpositie in Noordwijk.

Vier de paasdagen in Space Expo

Het Hubble Space Telescope (HST) project gaat nog even verder. Vanuit een omloopbaan op een hoogte van 596 km boven de aarde worden nog steeds sensationele ontdekkingen gedaan. En dat allemaal dankzij een ruimtetelescoop van vijfentwintig jaar oud! Kom naar Space Expo en ontdek zelf de adembenemende schoonheid van het heelal. Speciaal met de paasdagen van vrijdag 3 tot en met maandag 6 april geven ruimtevaartdeskundigen van Space Expo de interactieve presentatie 'Ruimtepuin' met alles over kometen, meteorieten en planetoïden. Hoor, zie en beleef de Rosetta-missie, kook een komeet en voer een precisielanding uit! De presentatie wordt vanaf 11:00 uur verschillende keren per dag gegeven. Wie weet, misschien zie je tijdens de presentatie de lander wel op één van de laatste gedetailleerde en actuele ESA-opnames van de komeet liggen!

Vier de vijfentwintigste verjaardag van Hubble met Pasen in Space Expo!
Foto 2. Ruimtetelescoop Hubble maakte prachtige ontdekkingen mogelijk. Ontdek de schoonheid van het heelal met Pasen in Space Expo! Foto's: Space Expo
Foto 3. Bewonder sensationele beelden uit de ruimte in Space Expo.
Foto 4. Ruimtetelescoop Hubble viert alweer zijn vijfentwintigste verjaardag!
Ook Space Expo bestaat vijfentwintig jaar. Dubbel reden voor feestje, dus!
Laat je verwonderen door de Melkweg tijdens de paasdagen in Space Expo.
Maar voer met Pasen in Space Expo ook een precisielanding uit!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-03-27 17:13:05 · Gepubliceerd: 2015-03-26 15:34:18 - 4237