60 jaar Jan Cremer: baanbrekende kunst

Jan Cremer in verf - 1954-2014 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Jan Cremer in verf: ode aan de veelzijdige kunstenaar

23 april 2015 Cultuur Zwolle, Overijssel Hij maakt zijn verf zelf. Dat geeft al aan hoe eigenzinnig Jan Cremer is. De kunstenaar wordt geëerd met een expositie in Museum De Fundatie én Kasteel Nijenhuis.

Foto 1. Jan Cremer als jongeman bij één van zijn schilderijen. Foto: Museum De Fundatie

Aandachttrekker

Je kunt veel over Jan Cremer zeggen, maar hij trekt in elk geval de aandacht. Zijn kunst is krachtig en groots, al vanaf dat hij als tiener begon te schilderen. In zestig jaar produceerde hij enorm veel kunstwerken. Schilderijen, maar ook foto's en boeken. Een overzicht daarvan is te zien in de expositie Cremer in Verf - 1954-2014, die op diverse verdiepingen van Museum De Fundatie is te zien.

Overtuigingskracht

Aarzeling is niet te bemerken bij Cremer: de (zelfgemaakte) verf wordt met overtuigingskracht op het doek aangebracht. Zonder reserve schildert Jan Cremer, en zo staat hij ook bekend. Zijn boek 'Ik, Jan Cremer' deed bijvoorbeeld ook veel stof opwaaien. In zijn literatuur en zijn kunst is Jan Cremer wars van conventies en tradities. Dat maakt hem geliefd én verguisd, maar in elk geval interessant. Wandel in De Fundatie langs de zes fases uit zijn schilderscarrière en volg zo de ontwikkeling die de schilder doormaakte.

Onthullende foto's

Parallel aan deze overzichtsexpositie is ook een fototentoonstelling te zien in het zusje van De Fundatie: Kasteel Het Nijenhuis. Cremer wilde als kleine jongen namelijk fotograaf worden. In de expositie Jan Cremer - Unseen Eye zijn veel foto's te zien, allemaal gemaakt rond het midden van de jaren '60 tot begin jaren '80. Net als zijn schilderijen zijn ook de foto's onthullend. Cremer maakte ze bijvoorbeeld tijdens zijn reizen. Veel pretenties heeft hij niet, hij noemt zichzelf toepasselijk het 'oog dat ongemerkt toekijkt'. Kijk in Het Nijenhuis mee door de lens van Jan Cremer!

Praktische informatie

De expositie Cremer in Verf- 1954-2014 is in Museum De Fundatie te zien tot en met 23 augustus 2015. De expositie Jan Cremer - Unseen Eye is in dezelfde periode te zien in Kasteel Het Nijenhuis.
Foto 2. Cremer maakt zijn eigen verf. Copyright: Jan Cremer
Foto 3. Coney Island, New York. Foto: Jan Cremer

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-04-22 17:43:41 · Gepubliceerd: 2015-04-22 09:21:58 - 2813