Gimme Shelter: kunst in het fort

Alle activiteiten rondom Gimme Shelter Nieuws door
Foto 1. In Fort Nieuwersluis draait alles om geheimhouding en verborgenheid. Foto: Gimme Shelter

archief oud artikel 3 juni 2015 Cultuur Landelijk Drie forten zijn de komende tijd het decor van een spraakmakende tentoonstelling. Gimme Shelter gaat over het fictieve aspect van strijd en verdediging.

Roze Joint Strike Fighter

De internationale kunstmanifestatie Gimme Shelter – forten en ficties in Laagland gebruikte drie forten als decor voor drie tentoonstellingen. De kunst van bijna vijftig betrokken kunstenaars laat de zinloosheid van de oorlog zien. Twaalf kunstenaars mochten bezig met hun interpretatie van de Joint Strike Fighter, volgens Gimme Shelter is dat 'dé militaire fictie van onze tijd'. Net als de forten zelf in feite. Zowel KunstFort Asperen werden gebouwd om Nederland te beschermen, maar ze hoefden nooit in werking te treden.

Historische beelden

De forten staan vol met films, beeldhouwwerken, geluidssculpturen, foto's, installaties en tekeningen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie leveren daar historisch beeldmateriaal uit de archieven bij. Naast deze tentoonstellingen zijn er ook over de hele linie evenementen en activiteiten. Aanleiding voor Gimme Shelter is het 200-jarige bestaan van de Hollandse Waterlinie. Kunstliefhebber of toevallige toerist? Voor iedereen is er wel iets te zien.

Spel en geheimen

In KunstFort Asperen is de expositie 'Brief aan mijn vijand' te zien: een beeld van een soldatengemeenschap en de constructie van een vijandbeeld. In Kunstfort bij Vijfhuizen staat is de strijd verbeeld als spel in 'Strijdtoneel': games, overlevingstechnieken en in Fort Nieuwersluis, een voormalige atoombunker, heerst de sfeer van geheimhouding, verborgenheid en schuilen in 'Verborgen krachten'. Hier hielden zich jarenlang mensen schuil die bang waren dat 'de bom' zou vallen. Volop militaire fictie dus en confronterende vragen als: Wie is mijn vijand en hoe kan ik hem misleiden? Welke gevaren liggen er op mijn pad?

Praktische informatie

Gimme Shelter – forten en ficties in Laagland is te zien tot en met 20 september 2015. Kijk op de website voor het hele programma van Gimme Shelter.
Foto 2. Pink JSF, 2015. Speciaal gemaakt voor Gimme Shelter. Copyright: Stefan Gross
Foto 3. KunstFort Asperen stelt ook de deuren open voor 'militaire fictie'. Foto: Gimme Shelter
Foto 4. Letter to a Refusing Pilot, 2013. Te zien bij KunstFort Asperen. Copyright: Akram Zaatari

Laatst gewijzigd: 2015-06-02 18:01:28 · Gepubliceerd: 3 juni 2015 - 282