Zomervakantie in het Kröller-Müller Museum

Zomervakantie in het Kröller-Müller! | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Geniet van een zomer met Van Gogh

5 augustus 2015 Cultuur Otterlo, Gelderland Vier de zomervakantie in het Kröller-Müller Museum! Het museum ligt midden op Het Nationale Park De Hoge Veluwe van 5.400 hectare aan landschappen met heide, bos, ven en stuifzand. De mooiste elementen op het gebied van cultuur en natuur komen hier samen.

Foto 1. Laat je inspireren door Vincent van Gogh en ga zelf aan de slag bij een tekenworkshop!

Een zomer met Van Gogh

Het Kröller-Müller Museum heeft de tweede grootste Van Gogh-collectie ter wereld, de zomervakantie is daar en het jaar 2015 staat in het teken van Vincent van Gogh. Voeg dat samen, en je hebt Een zomer met Gogh! Van juni tot september organiseert het museum Een zomer met Van Gogh, een programma met activiteiten voor jong en oud, zoals Van Goghconcerten in samenwerking met het Nationaal Jeugd Orkest en de Edesche Concertzaal, het digitale schilderspel Schilderen met de meester, speciale lezingen, Van Goghtekenworkshops en Smaak van Van Gogh proeverijen. Bekijk snel de agenda.

Vincent en Helene

Ontdek het tweede huis voor Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het Kröller-Müller Museum de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken. Helene ontdekt de werken van Van Gogh voor het eerst in de zomer van 1905 als zij bij kunsthistoricus H.P. Bremmer lessen kunstgeschiedenis gaat volgen. Ze raakt helemaal in de ban van de kunst en begint met verzamelen. De middelen zijn onbeperkt en Helene koopt schilderijen van Jean-François Millet , Georges Seurat, Pablo Picasso en vele anderen maar vooral van Vincent van Gogh. Van Gogh is haar persoonlijke favoriet en zijn werken vormen vanaf het begin het middelpunt van haar collectie. Het eerste werk van Van Gogh dat Helene koopt in 1907 is Bosrand uit 1883.

Helene droomt van een eigen 'museumhuis', een plek waar ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kan delen. In 1938 ziet Helene haar droom werkelijkheid worden als het Kröller-Müller Museum zijn deuren opent. Helene Kröller-Müller kocht maar liefst 91 schilderijen van Van Gogh, zowel uit zijn vroege periode (o.a. De Aardappeleters) als uit de Franse periode (o.a. Caféterras bij nacht). Ze geeft de werken een centrale plek in haar museum en noemt Vincent “één van de groote geesten onzer moderne kunst, waarop de tijdgeest geen vat had, omdat de eigen persoonlijkheid zich in hem te machtig toonde”. Het tempo waarin Helene de ene prachtige Van Gogh na de andere koopt is duizelingwekkend. Anton haar echtgenoot steunt haar altijd ruimhartig. Hij koopt zelf ook schilderijen zoals Treurende oude man van Vincent van Gogh samen met een portret van een trotse vrouw: Eva Callimachi-Catargi van Henri Fantin-Latour. Het is een cadeau voor hun 25-jarig huwelijk. Helene vindt de schilderijen prachtig. Ze schrijft dat hij haar niet blijer had kunnen maken, zelfs niet met de allermooiste en allerduurste parelketting.

Van Goghjaar – 125 jaar inspiratie

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) is overleden. Dit feit wordt herdacht met een veelzijdig cultureel programma met het thema “125 jaar inspiratie”. In het Van Goghjaar presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. Werken van Vincent van Gogh worden in vier verschillende genres vergeleken met werken van tijdgenoten in dezelfde genres. Deze genres zijn stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur. In de tentoonstelling zijn meer dan 50 schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een groot aantal werken van andere kunstenaars zoals Paul Signac, Bart van der Leck, Henri Fantin-Latour, Jan Toorop, Jean-François Millet, Auguste Renoir en Édouard Manet.

Stillevens zijn de eerste schilderijen die Vincent van Gogh maakte en hij bleef zijn hele schildersloopbaan bezig met dit onderwerp. De bloemstillevens die Van Gogh schilderde in Parijs worden vergeleken met de werken van onder anderen Henri Fantin-Latour. Zowel de menselijke figuur en natuurmotieven maken onderdeel uit van zijn gehele oeuvre. Zo zijn de vroege koppen van boeren uit Nuenen tot bekende portretten van vrienden en bekenden in Arles te bewonderen. De Cipressen met twee figuren die Van Gogh maakt in de Provence is te zien samen met een vergelijkbaar werk van Paul Cézanne, La route vers l étang. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk maakte Van Gogh de stadsgezichten. Bekende voorbeelden zijn La butte Montmartre, Brug te Arles en Caféterras bij nacht.

De tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de Collectie is te zien tot en met zondag 27 september 2015.
Foto 2. Kom lekker proeven bij de Smaak van Van Gogh.
Foto 3. Bezoek het Kröller-Müller Museum.
Foto 4. Franse sferen in Otterlo! Vincent van Gogh, Gezicht op Saintes-Maries-de-la-Mer, 1888
Zaaloverzicht Van Gogh & Co. Foto: Marjon Gemmeke
Zaaloverzicht Van Gogh & Co. Foto: Marjon Gemmeke
Vincent van Gogh, Caféterras bij nacht (Place du Forum), circa 16 september 1888
Ga aan de slag bij een Van Gogh tekenworkshop!
Laatst gewijzigd: 2015-08-12 13:41:21 · Gepubliceerd: 2015-07-01 09:51:44 - 1023