Space Expo viert 25-jarig bestaan!

Vier de zomervakantie bij Space Expo |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Vier de zomervakantie bij Space Expo

13 juli 2015 Geschiedenis Noordwijk, Zuid-Holland Space Expo viert feest! Het ruimtevaartcentrum is 25 jaar geworden. Vier daarom de zomervakantie bij Space Expo en vier het feestje mee!

Vier de zomervakantie in Space Expo

Maandag 29 juni was is het precies 25 jaar geleden dat Space Expo in Noordwijk door Koningin Beatrix feestelijk werd geopend. De Gemeente Noordwijk wilde een slecht weer attractie die het hele jaar geopend is. Die wens ontstond toen ESA-ESTEC, de 'keuken van de Europese ruimtevaart', tijdens een Open Dag in 1981 werd overvallen door een overweldigende hoeveelheid bezoekers. Ook wilde een aantal ruimtevaartliefhebbers hun indrukwekkende collecties toegankelijk maken voor het grote publiek en het onderwijs. De handen werden ineen geslagen en op 29 juni 1990 werd Noordwijk Space Expo feestelijk geopend onder het toeziend oog van 52 astronauten, waaronder de vorig jaar overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.

Vier de zomervakantie bij Space Expo in Noordwijk!
Foto 1. Hoe ver kan die waterraket? Vier de zomervakantie bij Space Expo!

Bezoekerscentrum

Inmiddels is Space Expo niet meer weg te denken als het officiële bezoekerscentrum van het grootste technologisch ruimtevaartcentrum van Europa, ESA-ESTEC. Bezoekers, toeristen uit de hele wereld en de media zijn graag te gast bij Space Expo voor de laagdrempelige tentoonstellingen met indrukwekkende opstellingen en collecties.

Bedrijfsevenementen

Ook het bedrijfsleven heeft Space Expo in Noordwijk ontdekt. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren hun evenementen in deze bijzondere ruimtevaartomgeving georganiseerd. Ook zijn er veel kinderen die goede herinneringen aan Space Expo hebben omdat ze hun verjaardagspartijtje in het ruimtevaartmuseum hebben gevierd.

Andrés capsule

In de permanente ruimtevaarttentoonstelling is de afgelopen 25 jaar het nodige veranderd. Bezoekers zijn veeleisender geworden en vragen om meer interactiviteit. Zo is een aantal jaren terug de hele tentoonstelling vernieuwd. De collectie gaat met de tijd mee. Inmiddels zijn onder andere het echte ruimtepak van André Kuipers, een Sojoez simulator en een Russische spionagesatelliet in eigendom gekomen van de stichting die Space Expo beheert. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan het verwerven van de originele capsule waarin André Kuipers in 2012 een ruimtevlucht maakte. Deze zal naar verwachting vanaf begin volgend jaar deel gaan uitmaken van een nieuwe tentoonstelling over Nederland in de ruimte.

Vier de zomervakantie bij Space Expo

Space Expo heeft voor al haar bezoekers een aantrekkelijk vakantieprogramma. Gedurende de hele zomervakantie tot en met zondag 30 augustus kunnen jong en oud dagelijks overdag sterren zien in het tijdelijke planetarium, wordt de werking van raketten gedemonstreerd en gaan we waterraketten lanceren. Ook is een bezoek aan ESA-ESTEC mogelijk per Space Train. Tijdens deze tour wordt een bezoek gebracht aan onder andere het ERASMUS gebouw waarin voorlichting wordt gegeven over het International Space Station en de toekomstige Marsmissies.

Ruimterecords

Tijdens het 25-jarig bestaan van Space Expo zijn er veel records in de ruimtevaart gebroken. 25 jaar geleden werd de Hubble ruimtetelescoop gelanceerd en is de langstwerkende ruimtetelescoop. 20 jaar geleden verbleef de Russische astronaut Polyakov 438 dagen in de ruimte en dat record is nog steeds niet verbroken. Sinds 2 november 2000 is het ruimtestation ISS permanent bewoont en evenaart daarmee de MIR als het langst functionerende ruimtestation ooit. Tijdens de zomervakantie kunnen bezoekers dagelijks zelf rondlopen door ons levensechte model op ware grootte van een aantal modules van het ISS en een indruk krijgen van hoe het is om hier als astronaut te wonen en te werken. Alleen de zwaartekracht, die kunnen we niet uitzetten…

Vier de zomervakantie en bezoek Space Expo in Noordwijk!
Foto 2. Hoe ver kan die waterraket? Foto's: Space Expo
Foto 3. Mooi, hè. Bij Space Expo waan je je in de ruimte!
Foto 4. Word een heuse astronaut bij Space Expo.
En maak een ritje in de Space Train!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-07-10 11:37:11 · Gepubliceerd: 2015-07-10 10:37:18 - 338