Kijk mee door de ogen van de jonge Vincent van Gogh

Expo In de kringen van de jonge Vincent |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Breda's Museum toont twee belangrijke factoren uit de jeugd van Vincent

15 juli 2015 Cultuur Breda, Noord-Brabant Het Breda's Museum sluit aan bij het Vincent van Gogh-jaar, met twee exposities die je zintuigen prikkelen. Ontdek alles over de jonge jaren van de meesterschilder en deel in de 'selfie booth' je eigen Van Gogh-ervaring.

Foto 1. Bas Kuypers is één van de personen die gevolgd wordt in een minidocumentaire over zijn band met Vincent van Gogh. Foto: UmaMedia

Baronie

Vincent van Gogh woonde als kind in de Baronie bij Breda. Hier wandelde hij uren in het bos. "Dat paste wel bij zijn opvoeding," vertelt curator Quirine van Aerts van het Breda's Museum. "Zijn vader was predikant en hoorde bij de Groningse School. Die gingen er van uit dat je in de natuur de aanwezigheid van God kon ervaren. Dus Vincent was er vaak te vinden. Vandaag de dag kunnen we ons dat bijna niet meer permitteren, zo lang in het bos ronddwalen." De natuur rondom Breda betekende veel voor de jonge Vincent. Hij schreef er later nog veel over.

Oom Cent

Diezelfde natuur is ook het uitgangspunt van de expositie In kringen van de jonge Vincent, die het Breda's Museum vanaf 17 juli toont. Maar er is nog een belangrijke factor te onderscheiden: de enorme impact die 'oom Cent' had op zijn neef. Van Aerts: "Deze oom, die dezelfde naam droeg, had zelf geen kinderen en adopteerde Vincent en zijn broer als het ware. Hij was een succesvolle en rijke kunsthandelaar in Den Haag die de jongens opleidde in zijn vakgebied. Hij had een enorme kunstverzameling thuis hangen." Vincent werd onmiskenbaar door deze uitgebreide en zeer diverse collectie gevormd. In de expositie hoor je ook waarom oom Cent zijn neef uiteindelijk onterfde en de familie uitjoeg...

Negentiende-eeuwse toppers

Van Aerts vertelt: "We hebben 22 van deze schilderijen kunnen traceren. Deze zijn ook te zien in de expositie, dat is een primeur! Een gedeelte van de galerij van oom Cent is gereconstrueerd." Er hangt bijvoorbeeld een werk van Anton Mauve, een ver familielid van Van Gogh. Of een werk van Arie Scheffer, waar Vincent zijn hele leven liefdevol over schreef. Van Aerts: "De collectie van oom Cent bestond uit alleen maar negentiende-eeuwse toppers die hij zelf had verzameld. Geen wonder dat Vincent van Gogh er bewonderend rondliep en er ook inspiratie op deed voor zijn eigen latere schilderijen. Al deze werken hebben we uit heel Europa binnen gekregen in bruikleen, van musea en particulieren."

Schoonheid van de natuur

Bezoekers kunnen zelf de natuur binnen stappen, door middel van levensgrote natuurfoto's van kunstenares Pien Storm van Leeuwen. "Zij zocht de plekken op waar Vincent van Gogh heeft zitten schilderen. Deze overweldigende natuur is er nog steeds en de foto's van Pien geven een eigentijds beeld van hoe het nu is. Je kunt je nog steeds verliezen in de schoonheid ervan." Maar er is nog meer te ontdekken. Door middel van projecties zie je details van de schilderijen op de muren verschijnen. "Hoe langer je kijkt, hoe meer er te zien valt," vertelt Van Aerts enthousiast. "Precies zoals Van Gogh zelf te werk ging. Ook hoor én ruik je het bos zelfs, een heel prettige aanvulling op de expositie. De één ruikt hars, de ander ruikt lavendel, het is heel bijzonder."

Vincent & I

Parallel aan de expositie over de jonge jaren van Vincent van Gogh, is ook een bijzonder filmisch project te zien met de naam Vincent & I. "Dit is opgezet om mensen zelf hun mening te laten vertellen over de schilder. Het lijkt soms wel alsof je bijvoorbeeld niet negatief mag zijn over onze nationale trots. Maar misschien vind je zijn werk wel niets!" Er zijn ook tien documentairefilmpjes te zien van diverse mensen die allemaal hun eigen fascinatie hebben met Van Gogh. Acteur Frank Groothof bijvoorbeeld, die een musical over hem maakte. Of Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, die voor elke speech citaten uit de brieven van Van Gogh gebruikt. Van Aerts: "In de selfie booth kun je vervolgens een schilderij-achtergrond kiezen en attributen en je eigen ervaring met Vincent van Gogh te delen."

Praktische informatie

De expositie In de kringen van de jonge Vincent is te bezoeken van 17 juli tot en met 1 november 2015. Parallel daaraan zijn de filmische portretten in de expositie Vincent & I te zien.
Foto 2. Kunstenares Pien Storm van Leeuwen trok met haar fotograferende man de gangen van Van Gogh in de Bredase natuur na. Foto: UmaMedia
Foto 3. Vincent van Gogh als jonge jongen. Foto: Van Gogh Museum Amsterdam
Foto 4. Dit schilderij van Anton Mauve bevond zich vroeger in de collectie van oom Cent. Foto: particuliere collectie via kunsthandel Simonis & Buunk
Neem plaats in de Selfie Booth en deel je eigen Van Gogh-ervaring! Foto: Breda's Museum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-10-18 09:55:06 · Gepubliceerd: 2015-07-14 17:01:41 - 1103