Varend Corso: bungelende benen langs de waterkant

Een kleurrijke bloemenzee in de Westlandse wateren!

Varend Corso Westland 2018 Nieuws door
Foto 1. Fleurige stoet over het water. Foto: Varend Corso Westland

archief oud artikel 26 juli 2018 Cultuur Naaldwijk, Zuid-Holland Bloemen, planten, fruit en verse groenten. Het Varend Corso Westland staat in het teken van alles wat bloeit. In het eerste weekend van augustus geniet je in deze streek langs het water van een kleurrijke optocht van tientallen versierde schuiten.

Kleurrijke bloemenzee

Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen staan van 3 tot en met 5 augustus 2018 in het teken van groen. Oude schuiten worden prachtig versierd met bloemen, planten, groenten en fruit in alle mogelijke kleuren en maten en komen langs dobberen tijdens het Varend Corso Westland 2018. In hun versierde schuiten leggen de opvarenden een tocht van tientallen kilometer over de Westlandse wateren af. Wiebel dit weekend mee met je benen langs de waterkant, terwijl de meest kleurrijke boten voorbij varen.

Dit heeft Westland te bieden

Nergens lijkt tuinbouw belangrijker dan in het Westland. Dat zie je tijdens dit fleurige waterspektakel goed terug! In 1998 werd het corso voor het eerst georganiseerd door tuinders en vrijwilligers als expositie voor hun werk. Tegenwoordig is het Varend Corso Westland een groeiende bloemenzee waar menig Westlander hard aan mee werkt. Vanuit alle lagen van de maatschappij helpen mensen mee om de boten te versieren. "Het is een feest voor tuinders en kwekers, maar ook voor toeschouwers. Tijdens dit kleurrijke spektakel laten we zien wat Westland te bieden heeft in een gemoedelijke en gezellige sfeer", aldus een medewerker van VVV Westland.

Beeldschoon

Minstens zo bijzonder zijn de kostuums van de opvarenden. Alles wordt uit de kast gehaald om er een groot spektakel van te maken, waarbij het vooral draait om heel veel kleur. Bewonder de outfits van de schippers en de bemanning die past bij de boot, de gekozen titel en het jaarthema: 'Helemaal Hollands'. Naast kijken naar de schuiten, is er aan wal ook genoeg te doen. Zo dans je mee met een Braziliaanse sambaband in Nederlandse klederdracht, snoep je van een suikerspin of andere lekkernij, zing je mee met koren in Maassluis of stap je in de watertaxi om je naar de verschillende kades te laten vervoeren. En heb je de bootjes van de Kindercorso al gespot? De stoet eindigt op zondag rond 14:00 uur extra bijzonder in Delft met een vlootschouw en een spectaculaire verrassingsact.

Fietsroutes

Omdat het tijdens het Varend Corso erg druk kan zijn, heeft de organisatie verschillende fietsroutes uitgestippeld voor bezoekers van de optocht. Ben je een echte corsoliefhebber en wil je er het hele weekend bij zijn? De gemeente Westland heeft veel accommodaties voor een weekendje weg, van waaruit de varende stoet goed te bereiken is via een fietsroute!

Praktische informatie

De route van Varend Corso Westland bestaat uit drie onderdelen. Vrijdag 3 augustus is de aftrap met de Rijnmonddag, die begint in Naaldwijk en eindigt in Maassluis. Zaterdag 4 augustus begint de Westlanddag vanaf de Honselersdijk, waar de corso later deze dag weer eindigt. Het corso sluit zondag 5 augustus af met de Delflanddag, de tocht begint en eindigt hier weer in Naaldwijk, maar de stoet wordt rond 14:00 uur feestelijk binnengehaald in Delft.
Foto 2. De schepen barsten van de bloemen en fruit. Foto: Varend Corso Westland
Foto 3. Door kinderen versierde bootjes: Kindercorso. Foto: Varend Corso Westland

Laatst gewijzigd: 2018-07-26 09:34:20 · Gepubliceerd: 26 juli 2018 - 4313