1

Beleef je eigen muzikale avontuur op het Grachtenfestival 2016

Grachtenfestival Amsterdam 2016: Overbruggen staat centraal

Grachtenfestival Amsterdam 2016 Nieuws door
Foto 1. Het Pannonica Quartet koos vorig jaar een originele locatie uit voor haar concert. Foto: Ronald Knapp

archief oud artikel 11 augustus 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ga op expeditie tijdens het Grachtenfestival Amsterdam 2016! Van vrijdag 12 augustus tot en met zondag 21 augustus verandert Amsterdam weer in de grootste concertzaal ter wereld. Laat je betoveren door ruim 250 concerten op meer dan negentig bijzondere locaties en beleef je eigen muzikale avontuur.

Bijzondere locaties

Het Grachtenfestival Amsterdam zit vol verrassingen. Het toepasselijke thema van dit jaar is 'Overbruggen', en dat komt op vele manieren terug. De concerten zijn niet alleen in de stad te bezoeken, maar in de hele regio. Ook zijn er speciale Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten, die bij mensen thuis worden gegeven. Deze locaties worden zo lang mogelijk geheim gehouden. Maar er zijn ook concerten in de Stelling van Amsterdam en op Vuurtoreneiland. Het Grachtenfestival staat er om bekend dat ze de bezoekers buiten de gebaande paden wil laten treden. Het Vuurtoreneiland is het decor van de concertreeks van 'Bach in de bagger'. Je vaart met de boot naar het eiland en geniet daar van hobo, slagwerk, viool en zang. Een aparte bezetting misschien, maar Bachs meesterwerken klinken er fris en fruitig door. 'Bach in de bagger' is 15 en 16 augustus te horen, elke dag tweemaal.

Voor kinderen

Speciaal voor kinderen is er dit jaar weer het Junior Grachtenfestival, een leuk evenement voor muzikale kinderen. Er zijn ook diverse voorstellingen die leuk zijn voor kinderen, zoals Yam Sessies, of concerten in de serie 'Toekomstmuziek'. Maar speciaal tijdens het Junior Grachtenfestival is bijvoorbeeld in het Beatrixpark de spannende, toegankelijke maar vooral knettergekke opera Amstelgoud te zien, speciaal bewerkt voor kinderen. Of de voorstelling over muzikale heksen, die op vier locaties is te zien, allemaal gratis te bezoeken!

Premières bij het Grachtenfestival

Net als voorgaande jaren zijn er enkele premières te bewonderen op het Grachtenfestival. Helemaal bijzonder is de muziektheaterproductie 'Traviata remixed', die in de Zuiveringshal op de Westergasfabriek haar wereldpremière beleeft. De opera vertelt het verhaal van een jonge diva die er op los leeft en tegelijkertijd te kampen heeft met een ernstige ziekte. Een drama dat in de rauwe omgeving van de Zuiveringshal tot z'n recht komt.
De serie Meesterlijk! bestaat in z'n geheel uit premières, zoals het Amatis Piano Trio (genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2016), die optreedt met de Amerikaanse altvioloiste Jennifer Stumm. En Violist Mathieu van Bellen, die vioolconcerten van Bach speelt, samen met Maria Milstein en het New European Ensemble.

Wil je ook na zondag 23 augustus genieten van de beste musici? Bekijk dan eens het programma van de Edesche Concertzaal en kom luisteren naar artiesten als Hannes Minnaar, Simone Lamsma, het Brodsky Quartet, Thomas Oliemans en Julien Libeer.
Foto 2. Dramatische opera: Traviata remixed beleeft haar wereldpremière tijdens het Grachtenfestival 2016. Foto: Ronald Knapp
Foto 3. Coal Harbour, vorig jaar tijdens het Grachtenfestival. Foto: Ronald Knapp

Laatst gewijzigd: 2016-08-11 09:29:50 · Gepubliceerd: 11 augustus 2016 - 2120