1

The Power of Poison: wat doet gif met je?

Een interactieve expositie over de werking van gif in Rotterdam

Aanbieding DagjeWeg.NL Tickets: € 7,- korting voor het gezin! Gesponsorde bijdrage door

archief oud artikel 10 september 2015 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland Na New York en Londen komt de succesvolle tentoonstelling The Power of Poison naar Rotterdam. Oog in oog met giftige dieren ontdek je de verleidelijke, mysterieuze en angstaanjagende rol van gif in de natuur. Een interactieve expositie over de werking van gif en haar rol in de natuur, geneeskunde, geschiedenis, literatuur en mythologie.

Een beetje zout op je ei is lekker. Maar eet een bord vol zout leeg en je legt het loodje. En hoe kan het dat wij mensen wel chocolade kunnen eten, maar honden daar doodziek van worden? Wat maakt iets nou giftig? Het antwoord op deze vragen krijg je bij de tentoonstelling The Power of Poison.

"Wat maakt iets nou giftig?"

Oog in oog met gifkikkers

Ga op ontdekkingstocht door de fascinerende geschiedenis van het ontstaan en gebruik van gif door de eeuwen heen. Van het Colombiaanse Chocâ regenwoud tot aan het oude Rome. Beleef mysterieuze avonturen in verre landen en leer hoe vergif zowel dodelijk als levensreddend kan zijn. Laat je meevoeren door The Power of Poison en geniet van een geweldige ervaring! Je staat oog in oog met levende gifkikkers en met reptielen, waarvan het gif dodelijk en ook genezend kan werken. Je maakt kennis met planten die een genezende werking hebben en soorten die je beter niet kunt aanraken. Voor groepen zijn er verschillende workshops om de in de tentoonstelling opgedane kennis verder uit te diepen.

Fascinerend gif

De tentoonstelling is ontwikkeld door The American Museum of Natural History in New York. De tentoonstellingscurator Dr. Mark Siddall over the Power of Poison: ‘Onze fascinatie voor gifstoffen lijkt denk ik heel veel op onze fascinatie voor magie. Ze hebben allebei iets mysterieus. Die fascinatie hebben we proberen te vangen in de tentoonstelling.' Gemene heksen, echtgenoten met valse plannetjes. Moordzuchtige heersers die zich van hun rivalen ontdeden. De gifstoffen die zij gebruikten waren onzichtbaar, geheim, dodelijk; hun verhalen lopen als een zwarte draad door de waaier van mythen en geschiedenis van elke cultuur en elk tijdperk heen. Zo heeft het gif de menselijke verbeelding altijd in haar greep gehad.

Sprookjes, volksverhalen en moordzaken

Het mysterieuze karakter van gif komt waarschijnlijk het meest naar voren in sprookjes, (volks)verhalen en moordzaken. De tentoonstelling toont een aantal voorbeelden. Een bijzondere geschiedenis uit Nederland is die van Goeie Mie. Zij werd zo genoemd omdat zij kinderen en zieke mensen in haar directe omgeving liefdevol opving en verzorgde. Maar in werkelijkheid vergiftigde zij de mensen. In totaal 102 personen, van wie er 27 stierven.

Genezend gif

Maar gif heeft ook een andere kant. In de natuur is gif een machtig wapen, gemaakt en gebruikt door ontelbare organismen in de strijd om te overleven en zich voort te planten. En naarmate wetenschappers steeds meer te weten komen over de geheimen van gif, komen we erachter dat deze stoffen – die een eindeloos proces doormaakten via natuurlijke selectie – ook een krachtig genezende werking kunnen hebben.

Giftigste planten en dieren in Nederland

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam verzamelde voor The Power of Poison de meest giftige planten en dieren die in de regio en in Nederland veel voorkomen. Zoals de kompaskwal die aanspoelt op het strand en een ‘importspin' die vanuit tropische gebieden de haven wordt ingevaren. Grappig voorbeeld is de bacterie Clostridium botulinum, die één van de dodelijkste gifstoffen op aarde produceert. De toxines tasten het zenuwstelsel aan en veroorzaken verlammingsverschijnselen. Toch laten heel wat mensen het vrijwillig inspuiten. In de vorm van botox.

Foto 1. Oog in oog met gifslangen...
Foto 2. Of met levende gifkikkers!
Foto 3. Sommige gifstoffen hebben een genezende werking.
Foto 4. Heksen waren dol op gif.
Foto 5. Speel de game.

Laatst gewijzigd: 2015-12-04 16:41:14 · Gepubliceerd: 10 september 2015 - 8455