Leer alles over chocoladeverslaving, baby-apen en geluk

  Redactionele bijdrage (commercieel) door
Foto 1. Laat je verbazen door de pop-up wetenschappers! Foto: Kees Spruijt

archief oud artikel 16 september 2015 Wetenschap Landelijk Speciaal voor alle nieuwsgierige kinderen (en grote mensen) onthullen wetenschappers tijdens het Weekend van de Wetenschap allerlei geheimen. Deze pop-up wetenschappers vind je door het hele land, met leuke workshops en testjes.

Stook je vragen af!

Diverse wetenschapsmusea en science centra openen tijdens het Weekend van de Wetenschap hun deuren voor nieuwsgierige aagjes. Daar duiken dan bekende en minder bekende wetenschappers op tijdens Pop-up Wetenschapper op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Ze vertellen je alles over chocoladeverslaving, babyapen, geluk, expedities en nog veel meer. Bestook ze met je vragen over zonnecellen, vlinders, water, uitvindingen of het weer!

Doe mee als proefpersoon

In het Universiteitsmuseum Utrecht vind je filosoof Bas Haring, die vertelt waarom vragen stellen zo belangrijk is. Ook filosofe Stine Jensen weet goed hoe je vragen moet stellen, maar in Natuurmuseum Brabant geeft ze antwoord op al jâuw vragen. In het Zaans Museum kun je zelf meedoen met een onderzoek. Psycholoog Remco Havermans test hier of je verslaafd kunt raken aan chocolade. Ook in het Universiteitsmuseum Groningen ben je zelf een proefpersoon tijdens experimenten in het eerste psychologische laboratorium van Nederland. In Museum De Cruquius ontmoet je de weerman van het NOS Journaal, Peter Kuipers Munneke. Hij is net terug van een spannende poolexpeditie in Spitsbergen.

Taartje eten

Maar niet alleen in musea bruist het dit weekend van de wetenschap. In sommige vestigingen van Patisserie Dudok kun je luisteren naar een lezing terwijl je een taartje eet! Lekker smullen terwijl je wijzer wordt en van alles leert over DNA, links- en rechtshandigheid en zonne-energie. Filosoof Leo Bormans koos voor zijn lezing ook voor een bijzonder decor: het anatomiemuseum The Happiness Project van Body Worlds in Amsterdam. En historicus Hans Mulder toont in de Artis Bibliotheek prachtige prenten om uit te leggen hoe een rups een vlinder wordt. Bekijk het programma voor alle interactieve lezingen, testjes en workshops.

Bekijk de trailer

Over Pop-up wetenschapper

Pop-up wetenschapper wordt tijdens het Weekend van de Wetenschap (op zaterdag 3 en zondag 4 oktober) door het hele land gehouden door organisator VSC, netwerk van wetenschapsmusea en science centra. Jong en oud maakt op een laagdrempelige manier kennis met wetenschap. De activiteiten zijn gratis. Zoek een leuke lezing of demonstratie in het programma!
Foto 2. Wordt jij zelf een proefpersoon? Foto: Kees Spruijt
Foto 3. Elektriciteit, dinosaurussen en je eigen lijf: ontdek de wetenschap op een leuke manier. Foto: Kees Spruijt

Laatst gewijzigd: 2015-09-16 11:20:55 · Gepubliceerd: 2015-09-16 10:11:57 - 2184

Dit past bij 'Ben jij ook zo'n nieuwsgierig aagje?'