Nederlands Film Festival 2015: wie wint het Gouden Kalf?

Geniet tien dagen van de beste films in Utrecht

Nederlands Film Festival 2015 Nieuws door
Foto 1. Wie gaat dit jaar met een Gouden Kalf naar huis? Foto: Felix Kalkman

archief oud artikel 28 september 2015 Cultuur Utrecht, Utrecht Het Nederlands Film Festival 2015 toont dit jaar tijdens alweer de 35e editie de Nederlandse kaskrakers uit de filmwereld. Maar daarnaast is er nog veel meer te zien en te doen. Maak je eigen virtuele film!

Grenzeloos Nederlands

De Nederlandse successen in de filmwereld staan centraal tijdens het Nederlands Film Festival 2015. De 35e editie heeft als thema 'Grenzeloos Nederlands'. Er zijn daarom heel wat Nederlandse films te zien die het afgelopen jaar succes boekten in het buitenland. De filmmakers achter deze successen zijn dit keer de NFF Masters, je ontmoet ze bij interviews of Q&A's. Bekijk alle activiteiten van het thema 'Grenzeloos Nederlands'. Elke dag zijn er van 's middags tot 's avonds laat de beste films te zien, waaronder veel premières. Maar er zijn ook interactieve activiteiten, lezingen, muziek, een quiz en televisiemarathons. Wat ga jij bekijken?

Niks missen? Bekijk de beste tips van #NFFTipt.

Gouden Kalf

Het Nederlands Film Festival wordt traditiegetrouw afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film. Een spannend moment voor acteurs en filmmakers, want dezes avond worden er Gouden Kalveren uitgereikt. Alle films die het afgelopen jaar 100.000 betalende bioscoopbezoekers hebben gescoord, zijn kanshebber voor deze onderscheiding. Grote kanshebbers zijn 'Gluckauf', 'Bloed Zweet en Tranen', 'Prins' en 'De Surprise'. Je hoeft niet naar Utrecht te komen om de prijsuitreiking mee te maken: volg het Gala op de bank vanaf 19:15 uur via een stream op de festivalsite of vanaf 20:25 uur in een live show door Claudia de Breij op NPO 3.

Virtual Reality

Geen zin om alleen maar in een bioscoopstoel te hangen? In winkelcentrum Hoog Catharijne is ook een festivallocatie opgezet. Hier mag je zelf op de regiestoel gaan zitten op de Augmented Reality-set. Maak in deze virtuele set je eigen korte film, met behulp van een iPad. Jij bepaalt wat de acteurs moeten doen: Gijs Naber en Sigrid ten Napel. Met lagen, filters en acties die je zelf toevoegt, maak je zelf een spectaculaire film. Na afloop krijg je 'm toegestuurd via de mail en de beste filmpjes worden getoond op de website van het Nederlands Film Festival.

Praktische informatie

Het Nederlands Film Festival wordt nog gehouden tot en met 2 oktober 2015. Op diverse locaties in Utrecht kun je films zien: bekijk het volledige blokkenschema van het festival! Een losse toegangskaart kost 9,50 euro.
Foto 2. Het filmfestival opende met de film J. Kessels. Beeld: uit de film
Foto 3. Tien dagen genieten van de beste films, waaronder veel premières. Foto: Promobeeld Nederlands Film Festival

Laatst gewijzigd: 2015-09-28 14:06:52 · Gepubliceerd: 28 september 2015 - 603