Sovjet Design: kijkje achter het IJzeren Gordijn

Bezoek de fascinerende wereld van Sovjet Design |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Verwonder je over het naoorloogse speelgoed van Russische kinderen

4 oktober 2015 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Design uit het naoorlogse Rusland. De fascinerende tentoonstelling Rode welvaart. Sovjet Design 1950-1980 geeft je een kijkje achter het IJzeren Gordijn, een wereld die voor het westen vrij onbekend is gebleven.

Foto 1. Nevalyashka, roly poly-muziekpoppen uit 1970. Beeld en copyright: Moscow Design Museum

Kalasjnikov voor kinderen

Voor de entree van de expositie Rode welvaart. Sovjet Design 1950-1980 kom je de 'Volga GAZ-M21 'tegen, één van iconen van de Sovjet auto-industrie. Deze auto werd ook wel 'tank in rokkostuum' genoemd, omdat het zo'n elegante carrosserie heeft. De tentoonstelling is verder gerangschikt in thema's. Zoals educatief en verantwoord opvoeden, wat in de voormalige Sovjet heel serieus werd genomen. Kinderen speelden met poppetjes in beroepskleding, mozaïekdozen, gereedschap en speelgoedfornuizen. Zelfs van vuurwapens was een miniatuur voor de jeugd, zoals de Kalasjnikov.

Mode in Rusland

Meer dan 360 objecten werden overgevlogen vanuit het Moscow Design Museum. Er is veel te zien over auto's, maar ook over sport, ruimtevaart, het huishouden en mode uit het naoorlogse Rusland. Bekijk ook de video-interviews met belangrijke Russische ontwerpers, zoals Yuri Soloview en Vladimir Runge. Er is archiefmateriaal te zien in de documentaire 'Design in the USSR' uit 1977. Deze film moest het Sovjet-design in het buitenland promoten.

Tip! Wil je de verhalen horen achter de fascinerende objecten? Er zijn exclusieve (Engelstalige) rondleidingen die gegeven worden door de curatoren van het Moscow Design Museum. Je kunt ze gratis volgen als je een entreeticket hebt.

Praktische informatie

De tentoonstelling Rode welvaart. Sovjet Design 1950-1980 is te zien van 26 september tot en met 14 februari in de Kunsthal in Rotterdam. De expositie is maandag gesloten.
Foto 2. Stofzuiger 'Raketa' uit 1964. Beeld en copyright: Moscow Design Museum

Laatst gewijzigd: 2015-10-02 09:32:18 · Gepubliceerd: 2015-10-02 09:28:26 - 1249