Maak je eigen animatiefilm met Van Gogh

Het Noordbrabants Museum |  
Nieuws door

In het Bossche Museumkwartier mag je kleien, koken, schilderen en filmen

27 oktober 2015 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Veel kinderen vinden het een feest wanneer de stiften, kleurpotloden en verfdozen op tafel komen. Maar heb je deze herfstvakantie geen zin in al die 'kunstige' rommel thuis? Neem ze mee naar het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum in Den Bosch. Daar richten ze Vincent van Gogh's nieuwe slaapkamer in en maken een filmpje van het resultaat.

Foto 1. De slaapkamer, 1888, Vincent van Gogh, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Maak een slaapkamer voor Van Gogh

In Het Noordbrabants Museum draait alles om Van Gogh, ook de kinderactiviteiten. Maar de kleintjes hoeven niet in het gelid om stilletjes naar schilderijen te kijken. In een workshop animatie richten ze zelf een mini-slaapkamer in voor Van Gogh, naar voorbeeld van zijn beroemde schilderij de slaapkamer. Als de kamertjes, met keus uit een bak vol meubeltjes, zijn ingericht, maken de kinderen een zogenaamde stop-motion video. Hoe dat gaat? Precies zoals tekenfilms gemaakt worden, door stilstaande beelden achter elkaar te monteren, waardoor het lijkt alsof iets beweegt. En, hoe vindt Vincent van Gogh zijn nieuwe slaapkamer?

Voor ouders: tentoonstelling over Van Gogh

Ouders hoeven niet de hele tijd naar hun knutselende kinderen te kijken in Het Noordbrabants Museum. Er is namelijk een tentoonstelling over Vincent van Gogh te zien, die ingaat op de vraag: Hoe is Van Gogh zo beroemd geworden? Want toen de grote schilder stierf, had hij nog maar één schilderij verkocht. Hoe is hij ooit bekend geworden en waarom zijn zijn kunstwerken nu zoveel waard? In de tentoonstelling is daarnaast te zien welke rol Van Gogh speelt in het heden en wie zich door hem lieten inspireren.

Gekke recepten bedenken in het Stedelijk Museum

Op het Bossche Museumkwartier vind je ook het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. En daar willen de kinderen misschien nog wel liever naar toe! In de herfstvakantie mogen ze hier zelf een lekker gek recept bedenken en daar in het museum een filmpje van maken. Stel je voor: sta je ineens te schitteren als een echte tv-kok. Ook leuk is het kleirestaurant, waar je met klei de mooiste fantasiegerechten bedenkt.

Foto 2. Lekker schilderen in het Noordbrabants Museum. Foto: Billie Jo Krul

Laatst gewijzigd: 2015-10-27 22:49:44 · Gepubliceerd: 2015-10-27 16:04:17 - 294