Beleef het grootste Nederlandse schilderij in Groningen

Moving Mesdag Groningen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

In december staat Groningen in het teken van schilder Hendrik Willem Mesdag

3 november 2015 Toerisme Groningen, Groningen In het midden van een rond schilderij staan en je eventjes in 1881 wanen. Het kan! Moving Mesdag komt vanaf 19 tot en met 28 december naar Groningen. Het is het beroemde schilderij Panorama Mesdag, maar dan digitaal: een enorm kunstwerk op veertien televisieschermen om je heen.

Foto 1. Beleef het kunstwerk alsof je er echt ín zit. Fotograaf: bertknot. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Wat is Moving Mesdag?

Misschien ken je het al; het iconische schilderwerk van Mesdag. In 1881 schilderde hij het inmiddels wereldberoemde Panorama Mesdag. Een panorama van de kust bij Scheveningen. Het doek is 14 meter hoog en 120 meter lang. Mesdag deed er vier maanden over! Het is het grootste schilderij ooit gemaakt in Nederland en de oudste panorama die nog op zijn oorspronkelijke plek staat. Datzelfde schilderij is nu ook op veertien gigantische televisieschermen te zien. Het idee: de bezoeker wordt letterlijk omringd door het kunstwerk op de schermen die in een cirkel om je heen staan. Je staat er middenin! Om de beleving nog echter te maken, zijn er special effects toegevoegd. Verschillende seizoenen, geluiden van vogels, wind en de zee. De hele ervaring duurt zes minuten en is prachtig om mee te maken omdat het lijkt alsof je zelf deel uitmaakt van het schilderij. Een unieke reis terug in de tijd!

Bekijk het origineel van Panorama Mesdag in Den Haag.

Nog meer Mesdag

Honderd jaar geleden overleed Mesdag. Daarom is 2015 uitgeroepen tot Mesdagjaar. Naast Panorama Mesdag in Den Haag en Moving Mesdag in Groningen je in het Noordelijk Scheepvaartmuseum ook een tijdelijke tentoonstelling bekijken over ander werk van Mesdag en zijn speciale band met de stad Groningen. Deze tentoonstelling loopt vanaf 7 november 2015 tot en met 28 februari 2016.

Terug naar zijn oorsprong

Wist je dat de schilder Hendrik Willem Mesdag in Groningen werd geboren? Hij leerde er schilderen van de directeur van de Minerva Academie - een school die nu nog steeds bestaat. Ook ontmoette Mesdag in Groningen zijn grote liefde: zijn vrouw Sientje. Ze trouwden in de stad en bleven er jaren wonen, aan de Vismarkt. Veel geschiedenis dus in Groningen! Daarom is het extra speciaal dat zijn grootste kunstwerk juist in die stad digitaal wordt vertoond. Leuk weetje: Sientje was ook artistiek en heeft haar man geholpen bij het verzinnen en maken van Panorama Mesdag.

Foto 2. Het orginieel: Panorama Mesdag. Fotograaf: bertknot. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 15:12:49 · Gepubliceerd: 2015-11-02 17:23:30 - 1122