Schaapjes kijken in Drenthe

Bijzonder: het Drentse heideschaap staat op erfgoedlijst UNESCO

Bezoekerscentrum Dwingelderveld - Nationaal-Park   Nieuws door

4 november 2015 Natuur Ruinen, Drenthe Schapen horen echt bij het Drentse landschap. Het is zo onlosmakelijk verbonden met de cultuur, dat de kuddes Drentse heideschapen sinds kort op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed staan. Reden temeer om het mooie landschap eens te verkennen en de schaapskuddes en hun herders te bezoeken.

Schaapskuddes op het Dwingelderveld

RUINEN - Vlakbij het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld keert de schaapskudde van Ruinen iedere middag terug bij de schaapskooi. Doorgaans vertrekt de kudde, met herder en hond, om 10:00 uur en graast dan tot 16:00 uur op het Dwingelderveld. De kudde van Ruinen is een van de twee kuddes die in het natuurgebied grazen. Knoop eens een praatje aan met de herder en leer meer over het Drentse heideschaap. Vanuit het bezoekerscentrum worden er regelmatig activiteiten rond de kudde georganiseerd.

Drents heideschaap op UNESCO-lijst

Sinds kort staan de kuddes Drentse heideschapen, die met herder rondtrekken, op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Op deze lijst staan rituelen en tradities, die belangrijk zijn voor de Nederlandse cultuur. Het Sinterklaasfeest is hier een voorbeeld van, wat we allemaal kennen. Maar wie kent de Acht van Chaam of de Passiespelen in Tegelen? Bekijk hier de complete lijst met immaterieel erfgoed.

De grootste schaapskudde van Drenthe

AMEN - Ook in Nationaal Park Drentsche Aa lopen de echte Drentse heideschapen rond. Op het Balloƫrveld graast de grootste schaapskudde van de hele provincie. Maar liefst vierhonderd schapen grazen het gebied af, onder leiding van hun herders. Omdat het gebied zo groot is, komt de kudde niet elke dag terug naar de schaapskooi. Wie ze zeker wil zien, kan het best op zondagmiddag langskomen. Rond vier uur brengt de herder de schapen dan bij hun onderkomen aan de Crabbeweg 2 in Balloo.

In Drenthe valt nog meer te zien in en te doen. Bekijk alle uitjes in Drenthe.

Laatst gewijzigd: 2019-12-03 09:13:35 · Gepubliceerd: 2015-11-03 13:14:57 - 4394