Achter de voordeur van Harry Mulisch

Letterkundig Museum Den Haag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Werkkamer van Mulisch open tijdens Harry Mulisch Festival

5 november 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Omringd door kasten vol boeken, van anderen en van zichzelf, schreef Harry Mulisch zijn meesterwerken. Ook vijf jaar na zijn dood blijft de schrijver veel mensen boeien. Het publiek krijgt dit weekend de kans om in de Mulisch' werkkamer te kijken. Ter ere van het derde Harry Mulisch Festival en de Amsterdamse Museumnacht staan er rondleidingen in het Harry Mulisch Huis op het programma.

Foto 1. Stoel in werkkamer Harry Mulisch. Foto: Keke Keukelaar

Het Harry Mulisch Huis

Het Letterkundig Museum in Den Haag is sinds kort de trotse bezitter van de literaire nalatenschap van Harry Mulisch. Deze complete erfenis ligt nog in de twee werkkamers van de schrijver aan de Leidsekade in Amsterdam. Sinds Mulisch' dood, nu vijf jaar geleden, zijn de kamers onaangeroerd gebleven. Tijdens het derde Harry Mulisch Festival op 6 en 7 november kan het publiek voor het eerst binnenkijken in het huis.

Alsof de schrijver elk moment binnen kan lopen

"Het is de gestolde weergave van hoe het was toen hij overleed", vertelt Maaike Kramer van het Letterkundig Museum over de werkkamers van Harry Mulisch. "Alles in die werkkamer heeft te maken met zijn leven en zijn werk. Er hangen bijvoorbeeld gravures van Piranesi (Italiaans graficus red.), waar Mulisch een groot bewonderaar was. Piranesi's doolhofachtige gravures, zijn doorvertaald in zijn werk, het doolhof en het labyrinth. En het bijzondere is dat het er echt nog ligt alsof hij ieder moment kan binnenstappen en verder werken. Je voelt dat hier meesterwerken gecreëerd zijn, je ben een stap dichter bij de schrijver."

Harry Mulisch Festival

Het Harry Mulisch Festival heeft meer te bieden, dan alleen een bezoek aan de werkkamer aan de Leidsekade. Op vrijdag 6 november start het festival, op locaties rondom het Leidseplein. Mulisch was een man met veel interesses en dat is wat de organisatie van het festival met het programma laat zien. Bezoekers kunnen zich verheugen op inspirerende gesprekken met onder meer Inge Schilperoord, Marlies Dekkers, Thijs Römer en Rozalie Hirs. Omdat Mulisch ook voor jongeren een voorbeeld was, geven kunstenaars als Elfie Tromp en Lucky Fonz III masterclasses. Tussendoor is er tijd voor een drankje aan Harry's bar. De avond sluit af met de Harry!-afterparty.

Combineer het Harry Mulisch Festival met een dagje of zelfs weekend in Amsterdam. Bekijk alle uitjes in Amsterdam.
Foto 2. Het bureau van Harry Mulisch. Foto: Ernst Molenaar
Foto 3. Harry Mulisch Festival. (c) Keke Keukelaar
Foto 4. Ook Ellen ten Damme komt naar het Harry Mulisch Festival. Foto: Letterkundig Museum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-11-05 14:28:35 · Gepubliceerd: 2015-11-05 11:36:13 - 250