Ontmoet Wilhelm II in Der Kaiser!

Maak kennis met Der Kaiser! |  deel via WhatsApp | Nieuws door

In de spotlights: een machtige keizer in oorlogstijd!

11 november 2015 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Wat deed een Duitse keizer in Nederland? Maak kennis met Wilhelm II! Hij was de laatste keizer van Europa, en dat keizerschap ging niet zonder slag of stoot... Hoe dan wel? Dat ontdek je in de tentoonstelling Der Kaiser! op Paleis Het Loo van 11 november 2015 tot en met 28 februari 2016.

Foto 1. De Mercedes Der Kaiser. Foto: Menno Mulder

Verstoten van de troon

Een keizerlijk diner met aangepast bestek

Van zijn gloriejaren tot zijn troonsafstand: Keizer Wilhelm II had een roerig leven. Waar hij eerst een luxe leventje leidde aan het hof, werd hij later van de troon verstoten. Vol overgave stortte hij zich in 1914 in de Eerste Wereldoorlog. En dat had zo zijn gevolgen...

Asiel voor keizer Wilhelm II

In Der Kaiser ontdek je van alles uit het leven van Wilhelm II. Hoe het er op het hof bij de keizer aan toe ging met zijn grootse feesten en militaire parades. Maar ook waar hij na zijn troonsafstand terecht kwam. Wilhelm II kreeg na de tweede wereldoorlog asiel in Nederland en verbleef de rest van zijn leven op het Utrechtse Huis Doorn. Deze tentoonstelling is dan ook opgezet in samenwerking met Huis Doorn, waar de complete inrichting van Wilhelm II's huis nog te zien is.

Eten met één arm

In de tentoonstelling Der Kaiser! is niet alleen keizerlijke pracht en praal te zien, maar ook de doodgewone dingen uit het leven van de keizer. Wist je bijvoorbeeld dat hij een verlamde arm had? Speciaal daarvoor is aangepast eetgerei voor hem gemaakt. In de tentoonstelling zijn ook zijn oorlogsdagboekjes te vinden, zijn reissouvenirs, en het neusje van de zalm: een reconstructie van het galadiner dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria gaven. Dit ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter. Zie jij verschil met de bruiloften van nu?

Wil je nog meer weten over Wilhelm II? Bij de tentoonstelling verschijnt het boek 'Der Kaiser! glorie en ondergang van keizer Wilhelm II' door Jan J.B. Kuipers. Hierin wordt het leven van de machtige keizer beschreven!
Foto 2. Een mooi gedekte tafel. Foto: Menno Mulder
Foto 3. Een overzicht van de tentoonstelling Der Kaiser! Foto: Menno Mulder
Foto 4. Kilt van Wilhelm II. Foto: Menno Mulder

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-11-12 11:39:18 · Gepubliceerd: 2015-11-07 18:49:55 - 580