Filmfestival voor de kleintjes (en groten!)

Fantastisch Kinderfilm Festival reist door het land met films én spelletje

Het Fantastisch Kinderfilm Festival Redactioneel door
Foto 1. Zoveel te beleven op het Fantastisch Kinderfilm Festival!

archief oud artikel 18 januari 2016 Cultuur Landelijk Heb je het wel een beetje gehad met Nijntje en de Minions? Dan is het Fantastisch Kinderfilm Festival een verademing. Kijk films samen met je kind en laat je fantasie de vrije loop in de Speeltuin der Verbeelding. Het festival reist de komende maanden langs de Nederlandse filmhuizen met mooie films voor kinderen van twee tot en met negen jaar.

Fantastische kinderfilms

Het Fantastisch Kinderfilm Festival gaat op reis en alle kinderen mogen mee! Het festival reist deze wintermaanden langs verschillende filmhuizen in het land. Van Amsterdam tot Groningen en Breda. De laatste locatie is Groningen, in het weekend van 25 tot en met 27 maart 2016. Op het programma staan leuke, verrassende kinderfilms voor kinderen van twee tot en met negen jaar. Wie is Waar?, een Zweedse animatiefilm, vermaakt de allerkleinsten met verhaaltjes over opruimen en logeren. In Een weekje weg sluipt een klein meisje stiekem weg om te testen of haar ouders haar wel missen. En zo staan er nog meer fantastische kinderfilms op stapel. Maar misschien nog wel leuker is de Speeltuin van de Verbeelding...

Koffer memory en een 'priknick'

Bezoekertjes met een filmkaartje voor het Fantastisch Kinderfilm Festival mogen voorafgaand en na de film spelen in deze wonderlijke speeltuin. In een landschap vol tentjes vinden ze de ene na de andere activiteit. Ze spelen bijvoorbeeld koffer memory. Remke Oosterhuis, artistiek leider van het FKF, legt uit: "Het is een installatie met allemaal koffertjes en spulletjes die ingepakt zijn. De kinderen bekijken een video en gaan vervolgens zelf inpakken. Ze moeten onthouden wat er in de video allemaal ingepakt is. Ook kunnen ze door een landschap vol cactussen zelf hun priknick maken. Met een treintje rijden ze steeds naar een volgende bak met groente en fruit, zoals tomaatjes, komkommer en mandarijntjes." In een echte ouderwetse treincoupé maken de kinderen zelf hun voorstelling. De ramen van de trein zijn beplakt met wit papier en door schaduwspel, met zelf uitgeknipte figuren, voeren ze een verhaal op voor de mensen in de trein.

Stop-motion filmpjes maken

Vooral voor de oudere kinderen is het maken van stop-motion filmpjes erg leuk. Remke: "Er staat een tentje met een heel groot krijtvlak, wat ook omhoog staat. Hier kunnen ze van alles op krijten. En er liggen blokjes, waar je ook op kunt krijten. Zo maak je auto's en vliegtuigjes." Daarmee wordt een stop-motion video gemaakt. Alle activiteiten dagen de kinderen uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan. En dat vinden ze maar wat leuk! "Ze blijven vaak heel lang spelen. Zo lang, dat we wel eens denken 'zijn die er nog steeds?'. Dan komen ze om een uur of één en gaan om vijf uur weer naar huis."

Favoriet van de artistiek leider Remke Oosterhuis

"Ik vind zelf de film Wie is Waar? heel leuk. Dit is een film uit Zweden, die we zelf voor het festival hebben vertaald en ingesproken. Ook Reis naar het Noorden is een hele mooie film. De animaties zijn zo prachtig getekend, het lijkt net echt. Het verhaal gaat over een heel dapper meisje, lekker spannend. Je gaat er helemaal in mee." En Remke's favoriete activiteit? "Alle kinderen krijgen bij het reisbureautje een speurkaart, een landkaart waar alle activiteiten op staan. Hiermee gaan ze op zoek naar dieren, dit zijn kussens, die verstopt zijn in het hele landschap. Hiervoor hebben ze allemaal een verrekijker. Je ziet die kleintjes dan verwoed zoeken, heel serieus op zoek naar de dieren. Heel schattig!"

Het Fantastisch Kinderfilm Festival strijkt neer op diverse locaties. Niet overal is de filmprogrammering hetzelfde, dit is afhankelijk van de programmering van het filmhuis. Bekijk hier alle locaties van het Fantastisch Kinderfilm Festival voor meer informatie. Een entreekaartje voor een film en de Speeltuin van de Verbeelding kost € 9,- voor kinderen en volwassenen.
Foto 2. Een belevenis voor ouders en kinderen: het Fantastisch Kinderfilm Festival.
Foto 3. Zelf aan de slag.
Foto 4. Op reis met Kronkel en Slinger.

Laatst gewijzigd: 2016-02-04 17:02:55 · Gepubliceerd: 18 januari 2016 - 1005