Drentse blues in Window of my eyes

Window of my eyes - 75 jaar Harry 'Cuby' Muskee |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ontdek alles over het werk en leven van blueslegende Harry 'Cuby' Muskee

21 januari 2016 Cultuur Assen, Drenthe De tentoonstelling Window of my eyes in het Drents Museum brengt een ode aan blueslegende Harry Muskee, die in 2016 zijn 75e verjaardag zou hebben gevierd. Zijn invloed op de Nederlandse blues- en muziekscene met de band Cuby + Blizzards is nog altijd onuitwisbaar. Window of my eyes - naar de gelijknamige hit van de bluesband - gaat over zijn leven, zijn muziek en zijn Drenthe.

Foto 1. Foto: Harry Muskee, Rudy Leukfeldt Fotografie, 2005.

Cuby + Blizzards

Harry 'Cuby' Muskee (1941 - 2011) was de leadzanger van bluesband Cuby + Blizzards. De band zette in de jaren zestig de blues in Nederland op de kaart. Aan de hand van speciale voorwerpen en persoonlijke verhalen ga je met de tentoonstelling Window of my eyes op tournee door zijn leven. Gastconservator Albert Haar kende Muskee persoonlijk en reisde met hem naar Amerika. "Wat heel bijzonder is, zijn de opnames van de reizen die Harry in 1993 en 1999 naar Amerika maakte. Dat heeft hij in zijn hoogtijdagen niet kunnen doen omdat Herman Brood (in 1967 bandlid van Cuby + Blizzards) een tijdje de Verenigde Staten niet in mocht door zijn drugsgebruik," vertelt Albert. "Waar komt die bluesmuziek nou vandaan en op wat voor manier is Harry daardoor beïnvloed? Dat is in de tentoonstelling prachtig te zien vanaf een autobank met een koptelefoon op, helemaal in de on the road sfeer."

De invloed van Muskee

Behalve verhalen over belangrijke momenten en personen uit zijn leven en carrière, zijn er ook veel tastbare herinneringen te zien in de tentoonstelling. "De gitaar van Eelco Gelling is iets héél bijzonders," vertelt Albert. "Een oude Gibson Les Paul uit 1960, die nog nooit eerder is tentoongesteld. Prachtig mooi in een vitrine op een podium, want die mag door niemand aangeraakt worden." Ook Harry's beroemde jasje met franjes is te zien, gemaakt door de destijds vriendin van bekende popfotograaf Claude Vanheye. "Wat ook heel bijzonder is, is dat Benny Jolink van Normaal en Daniël Lohues van Skik in een filmpje vertellen van welke betekenis Harry Muskee en Cuby + Blizzards voor hun is geweest."

Voor de gewone mens

De populariteit en invloed van Cuby + Blizzards en Muskee dringt nog extra tot je door wanneer je alle memorabilia bij elkaar ziet. Het is moeilijk kiezen, maar Albert vindt de mondharmonica wel erg speciaal. Albert: "De mondharmonica wordt in Amerika ook wel de 'Mississippi saxophone' genoemd, een armeluisinstrument. Het is ongeveer het goedkoopste instrument wat er is, maar waar je toch heel stemmingvolle muziek mee kan maken. Harry was van de muziek voor de gewone mens en daar paste de mondharmonica heel erg bij. In die zin is dat voor mij een van de meest kenmerkende voorwerpen uit de tentoonstelling."

Blues from Heaven

De fototentoonstelling Blues from Heaven is tegelijkertijd te zien en bestaat uit foto's van fotograaf Rudy Leukfeldt uit Assen. "Het zijn allemaal portretten van Rudy Leukfeldt, die erg bevriend met hem was. Hij volgde hem vanaf zijn jeugd en het begin van zijn carrière," aldus Albert. De foto's zijn in een bovenruimte gelijktijdig te zien met de tentoonstelling Window of my eyes.

Foto 2. Foto: Harry Muskee, Rudy Leukfeldt Fotografie.
Foto 3. Deel van de lp-hoes van 'Groeten uit Grollo' van Cuby + Blizzards, 1967.

Laatst gewijzigd: 2016-02-22 14:56:15 · Gepubliceerd: 2016-01-18 15:16:48 - 714