Afrikaanse mama's in designerjurken

Fototentoonstelling My name is Blessing |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Doe Museum opent met prachtige fototentoonstelling van Hans Withoos

27 februari 2016 Toerisme Veendam, Groningen Het Doe Museum opent op zaterdag 27 februari opnieuw haar deuren, op een nieuwe locatie in Veendam. De opening wordt gevierd met de fototentoonstelling My name is Blessing van Hans Withoos. Hij reisde naar Zambia en maakte in samenwerking met Orange Babies prachtige foto's. Foto's van ogenschijnlijk gewone mensen in speciale kleding: haute couture van de Braziliaanse ontwerper Fernando Silva.

Foto 1. Foto: Papa in Chobe. © Hans Withoos.

Foto's vol verhalen

Het Doe Museum opent opnieuw zijn deuren met een speciale fototentoonstelling. Hans Withoos fotografeerde in Zambia moeders en kinderen die worden gesteund door de Orange Babies Foundation. Orange Babies helpt zwangere vrouwen en kinderen met hiv in Afrika. Voor de foto's in de fototentoonstelling zette Withoos ouders en kinderen neer in typisch Afrikaanse landschappen, gekleed in luxe creaties van ontwerper Fernando Silva. Alle mensen op de foto's hebben een eigen verhaal, dat door de setting van de foto subtiel wordt verteld. Hans Withoos: "Mijn foto's hebben een betekenis die je in eerste instantie niet ziet. Minstens één, soms wel tien."

Schoonheid versus leed

De titel van de tentoonstelling My name is Blessing is gebaseerd op een ontmoeting tussen Withoos en een meisje - Blessing - tijdens een project in Afrika. Die reis en ontmoeting maakten zoveel indruk op hem, dat hij de fotoserie maakte als eerbetoon aan de kinderen, moeders en medewerkers van Orange Babies. De foto's laten aan de ene kant de schoonheid en romantiek van Afrika zien, aan de andere kant is er het leed. Withoos: "Een droombeeld - met een subtiele verwijzing naar de harde werkelijkheid." Zoals de foto van de kleine Constance, die bloemen strooit. Constance is hiv-positief, maar lijkt blij. De bloemen die ze zo vrolijk strooit, zijn nep.

Soms een mysterie

Niet bij alle foto's wordt het verhaal toegelicht. Zoals bij de foto 'The procession': een foto van mensen in nette kleding. Ze zien er feestelijk uit, maar kijken niet erg blij. Waar gaan ze heen? Lopen ze naar een begrafenis, of juist naar een bruiloft? Bezoekers zullen het nooit zeker weten. Wat wel duidelijk naar voren komt in de fototentoonstelling, is dat alle mensen op de foto geïnfecteerd zijn met het hiv-virus en op verschillende manieren hulp krijgen van Orange Babies.

Het Doe Museum zou zijn naam geen eer aandoen als je er niet zelf aan de slag zou kunnen! Alle foto's van My name is Blessing zijn in scène gezet. Kinderen kunnen zich in het museum verkleden en een foto met een eigen verhaal maken. Alle exposities in het museum zijn op creatieve manieren tegelijkertijd activiteiten voor de bezoekers.
Foto 2. Foto: Constance throwing flowers. © Hans Withoos.
Foto 3. Foto: Aveless at Pa Kachele. © Hans Withoos.
Foto 4. Foto: The procession. © Hans Withoos.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-03-01 15:11:31 · Gepubliceerd: 2016-02-25 10:39:33 - 1208