1

Groningen: de favorieten van Rineke

Bekijk de stad door de ogen van een local

Doe een dagje Groningen Redactioneel door
Foto 1. Op citytrip door Groningen met een echte local! Foto: Rineke Kwant

4 maart 2016 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Groningen, Groningen Ze voelt zich eigenlijk een dorpsmeisje, maar vindt het voor nu heerlijk om in Groningen te wonen. Een stad zonder de hectiek van grotere steden, maar mét de levendigheid die je van een studentenstad verwacht. Groningen ligt dan wel in het hoge noorden, maar het voelt voor Rineke als een 'warme' stad. Ze heeft de leukste tips voor een dagje Groningen.

Wie?

  • Naam: Rineke Kwant
  • Leeftijd: 27 jaar
  • Woonplaats: Groningen

Wat mag je echt niet missen in Groningen?

"Natuurlijk heb je in Groningen verschillende hotspots die alleen in deze stad zijn te vinden, zoals de Martinikerk en de Martinitoren, maar ook het Groninger Museum en de Der Aakerk. Daar moet je als toerist natuurlijk een keer heen. Elke toeristengids zal je hier wel heen leiden, dus eigenlijk niet de moeite waard ze hier te noemen…"

Waar vind je de leukste winkeltjes?

"Wanneer je aankomt met de trein (loop via de mooie stationshal naar buiten!) en je langs het Groninger Museum richting de binnenstad gaat, loop je door de gezellige Folkingestraat met allerlei kleine winkeltjes die net even anders zijn. Maar een winkel die het echt de moeite waard maakt naar Groningen te komen, is Opgeweckt aan de Astraat. Dit is de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Neem je eigen bakjes of potten mee en vul ze zelf met regionale en/of biologische producten. Echt een mooi en waardevol initiatief, vind ik! Een andere winkel waarvan er maar weinig zijn in Nederland en die leuk is om te bezoeken, is Søstrene Grene aan de Grote Markt. De winkel oogt knus en tegelijk heel fris. Ze hebben een leuk variabel assortiment aan spullen voor hobby, interieur en keuken en andere leuke hebbedingetjes."

Welke leuke dingen kun je doen?

"Ben je het geslenter door het centrum even zat en wil je écht in beweging komen, dan ben je vanaf de Grote Markt met het openbaar vervoer al in tien minuten bij recreatie- en natuurgebied Kardinge. Je kunt hier zwemmen, skeeleren, vliegeren. En in het vlakbij gelegen Sportcentrum Kardingen kun je schaatsen, tennissen, klimmen, indoor skiën, golfen, karten en nog verschillende andere sporten. Maar ook gewoon heerlijk wandelen aan de rand van de stad.

Wat is je favoriete plek in Groningen?

"Ook voor mijn favoriete plekje moet je het centrum net uit, richting de wijk Oosterpoort, waar ik al een aantal jaren met plezier woon. Ik raad je aan even via de sfeervolle Sophiastraat te lopen! Je komt dan uit in de Mauritsstraat en daar vind je - enigszins verstopt - de heerlijke Buurttuin Oosterpoort die het gemis van een eigen tuin wat goedmaakt. Je kunt hier de rust opzoeken, gezellig picknicken met vrienden of de kinderen lekker laten spelen. En dat lukt wel met allerlei geheimzinnige paadjes en verstopplekjes tussen de restanten van een gebouw, waarvan ze bewust een ruïne hebben laten staan."

Wat is je favoriete restaurant in Groningen?

"Als je toch in de Oosterpoort bent, ga dan uit eten bij eetcafé De Grote Frederik. Een intiem restaurant aan een pleintje, waar je zomers ook leuk buiten kunt zitten. Ik moet zeggen dat ik zelf weinig uit eten ga in de stad, maar het eten schijnt hier goed te smaken. De ideale plek dus om een dagje Groningen af te sluiten in een gezellige en ongedwongen omgeving."

Foto 2. Ontspannen in het groen bij de gezellige Buurttuin Oosterpoort. Foto: Rineke Kwant.
Foto 3. Boodschappen doen zonder schuldgevoel bij verpakkingsvrije winkel Opgeweckt. Foto: Rineke Kwant.
Foto 4. Leuke hebbedingetjes bij Søstrene Grene. Foto: Rineke Kwant
Foto 5. Neem het station als startpunt en dwaal door de leuke straatjes richting de blikvanger: de Martinitoren! Foto: Rineke Kwant

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:56:16 · Gepubliceerd: 2016-03-03 12:29:03 - 12751


-advertentiepositie-