On traXS! Ontdek de spoorlijn in het klein

Mooiste modelspoorbanen van Europa in Het Spoorwegmuseum

Kom alles te weten over treinen tijdens On traXS! Nieuws door
Foto 1. Waar zie je de spoorlijn in dit miniatuurdorp? Foto: Het Spoorwegmuseum.

archief oud artikel 11 maart 2016 Toerisme Utrecht, Utrecht De grote treinen van Het Spoorwegmuseum vormen van vrijdag 11 maart tot en met zondag 13 maart de achtergrond voor de mooiste modelspoorbanen uit Europa! Tijdens On traXS! ontdek je de spoorlijn in het klein.

Landschappen en 'minimensen'

Modelspoorliefhebbers halen hun hart op tussen de miniatuurspoorlijnen van On traXS!. "Zij zijn niet de enigen die hiervan kunnen genieten", vertelt Willem Daan Bos van Het Spoorwegmuseum. "Ook mensen die normaal niets met treinen hebben, kijken hier hun ogen uit." Tussen de vaste collectie van Het Spoorwegmuseum zie je nu ook de kleine, nagebouwde spoorlijnen staan, inclusief het complete landschap eromheen! Wegen, bergen en mini-poppetjes, het vraagt nogal wat geduld om dat te bouwen.

Mini-spoorlijnen naast enorme treinen

'Knutselen op een zolderkamer'

"De spoorbanen worden door mannen op een zolderkamertje in elkaar geknutseld", zegt Willem Daan. Het zijn dus geen professionele kunstenaars, maar mensen die een grote passie hebben voor modelbouw. Soms zijn er zelfs hele verenigingen die met zijn allen een spoorbaan in elkaar zetten. En het resultaat mag er zijn! In de collectie van On traXS! is het werk te zien van modelspoorbouwers uit landen als Frankrijk, Duitsland en Polen, waarvan je ook zeker iets terug ziet in het werk. Zo is er een spoorlijn geheel in de Engelse landschapsstijl, maar loop je ook aan tegen een historische Zuid-Franse spoorlijn.

Treinen voor de kids

Voor kinderen is alleen het reizen met de trein vaak al een groot feest! Tijdens On traXS! komen ze alles te weten over treinen en het spoor. Om alles goed te bekijken, stappen ze snel op het opstapje naast de modelspoorbanen. Zo staan ze er met hun neus bovenop! En er is nog meer te doen: speuren naar kleine details met de speurtocht, een eigen spoorlijn bouwen of een rangeerdiploma halen. Kunnen de kids vol trots aan iedereen laten zien hoeveel ze weten van treinen.

Bouw je eigen spoorlijn!

Heb je de smaak te pakken gekregen? Voor onderdelen en de laatste nieuwtjes op het gebied van modelbouw, loop je langs de verschillende stands. Hiermee kun je thuis je eigen modelspoorbaan bouwen.

Nieuwe attractie in Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum krijgt een nieuwe vaste attractie: een 'Instructiewagon'. In de attractie ontdekken bezoekers de techniek achter de trein. Hoe zit het met stroom op de bovenleiding en hoe werkt een locomotief eigenlijk? De 'Instructiewagon' opent waarschijnlijk eind 2016!

Nieuwe wereld in Miniworld Rotterdam

In Miniworld Rotterdam wordt op dit moment hard gebouwd aan een nieuw miniatuurlandschap van 190 vierkante meter. Je ziet hier de krijtrotsen van Dover, de glooiende heuvels van Midden Engeland en de spectaculaire bergen in de Schotse Highlands. Tijdens de presentatie van de directeur van Miniworld Rotterdam, krijg je alvast een voorproefje op dit nieuwe miniatuurlandschap.
Foto 2. "Zie je die trein daar?" Kinderen kijken hun ogen uit! Foto: Het Spoorwegmuseum.
Foto 3. De miniatuurtreintjes lijken net echt. Foto: Het Spoorwegmuseum.
Foto 4. Complete landschappen zijn nagebouwd! Foto: Het Spoorwegmuseum.

Laatst gewijzigd: 2016-03-11 09:02:21 · Gepubliceerd: 11 maart 2016 - 1064