Ontdek het prachtige en natuurrijke Noorden

Betoverende natuurgebieden in het idyllische Noorden

Bekijk meer natuurparken op DagjeWeg.NL   Redactioneel door
Foto 1. Prachtig groen, heerlijke rust en avontuurlijke natuurgebieden. Er gaat niets boven Groningen, Friesland en Drenthe! Foto: DagjeWeg.NL.

6 april 2020 Natuur Landelijk Er gaat niets boven Groningen, Friesland en Drenthe! Deze natuurgebieden zijn prachtig en nog maar het topje van de ijsberg! Deze nationale parken zitten vol bijzondere planten, grappige dieren en allerlei gezellige activiteiten. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar er is ook nog eens van alles te doen. Ga op pad als boswachter in spe of houd een knusse picknick in de natuur!

Vogelparadijs en kaboutertjes in Groningen

LAUWERSOOG - Kom vogels kijken, varen, wandelen, fietsen, zwemmen en vissen in het Nationaal Park Lauwersmeer. Kom kabouters zoeken in de omgeving - compleet met puntmuts en knapzakje - of ga langs bij de boswachter en leer de fijne kneepjes van het vak. Voor vogelaars is het gebied een waar paradijs: rond het Lauwersmeer vind je allerlei vogelkijkhutten, zodat je goed zicht hebt op alle soorten vogels die door de lucht zweven. Voor kinderen is er een leuk huttenbouwbos in het park.

OPENDE - Terug naar de oorsprong van de mens! Verken de omgeving zoals ze dat vroeger deden, één met de natuur: op blote voeten! Op 't Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad banjer je op blote voeten door de modder, het water en het gras van het Westerkwartier. Vooruit; laarzen of klompen mogen ook. Onderweg rust je uit in een van de hangmatten.

Otters en reeën spotten in Fryslân

APPELSCHA - Een beetje Friesland, een beetje Drenthe. In het Nationaal Park Drents-Friese Wold is altijd veel te beleven. Ga op avontuur in de natuur en ontpop je tijdens een wandeling tot natuurfotograaf. Kom lammetjes kijken op het Aekingerzand, speel tikkertje op de weide en bouw zandkastelen in het Speelbos. Je hebt hier verschillende mooie routes voor wandelaars en fietsers.

EARNEWÂLD - Nationaal Park De Alde Feanen is een plaatje. Het moeras varieert van open water tot prachtige groene stukken moerasbos. Je hoeft hier niet raar op te kijken als je ineens een otter ziet! In het bezoekerscentrum leer je alles over het ontstaan van het gebied. Regelmatig worden er excursies gepland, te voet of per boot. Maar zelf te voet de boel verkennen kan natuurlijk ook. Spannend: in de avond kom je onderweg misschien wel reeën tegen!

Bossen en hunebedden in Drenthe

RUINEN - Uitgestrekte heidevelden, bossen, grafheuvels, vennetjes en rondvliegende spechten. Het Nationaal Park Dwingelderveld is een typisch en prachtig overzicht van Drenthe. Je kunt heerlijk door dit park dwalen, te voet of op de fiets. Maar kijk wel uit: er leven veel adders in dit gebied. Zolang ze zich niet aangevallen voelen, doen ze je niets. Maar alvast een hint: ze houden van vochtige heide. Beter niet in je korte broek door de heide lopen dus.

AMEN - Romantische vlaktes, af en toe een grazende kudde schapen en slingerende stroompjes en beekjes in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Wanneer alles in bloei staat, is het gebied één grote kleurige vlakte - zoals een romantisch landschap uit een kostuumdrama. Geen asfalt, maar alleen maar mooie zandwegen en wandelpaden om samen te lopen. Hier vind je ook de oeroude hunebedden. Een mooi stukje Drentse geschiedenis!

Het Noorden heeft nog zoveel meer te bieden. Bekijk alle natuurgebieden en andere natuurgerelateerde uitjes in het Noorden.
Foto 2. Verken Nationaal Park De Alde Feanen te voet of, lekker Fries, per boot! Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 10:15:23 · Gepubliceerd: 2016-03-18 15:56:22 - 5393