Ontdek het prachtige en natuurrijke Noorden

Betoverende natuurgebieden in het idyllische Noorden

Bekijk meer natuurparken op DagjeWeg.NL Redactioneel door
Foto 1. Prachtig groen, heerlijke rust en avontuurlijke natuurgebieden. Er gaat niets boven Groningen, Friesland en Drenthe! Foto: DagjeWeg.NL.

6 april 2020 bijgewerkt: 15 januari 2021 Natuur Landelijk Er gaat niets boven Groningen, Friesland en Drenthe! Deze natuurgebieden zijn prachtig en nog maar het topje van de ijsberg! Deze nationale parken zitten vol bijzondere planten, grappige dieren en allerlei gezellige activiteiten. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar er is ook nog eens van alles te doen. Ga op pad als boswachter in spe of houd een knusse picknick in de natuur!

Vogelparadijs en kaboutertjes in Groningen

LAUWERSOOG - Kom vogels kijken, varen, wandelen, fietsen, zwemmen en vissen in het Nationaal Park Lauwersmeer. Kom kabouters zoeken in de omgeving - compleet met puntmuts en knapzakje - of ga langs bij de boswachter en leer de fijne kneepjes van het vak. Voor vogelaars is het gebied een waar paradijs: rond het Lauwersmeer vind je allerlei vogelkijkhutten, zodat je goed zicht hebt op alle soorten vogels die door de lucht zweven. Voor kinderen is er een leuk huttenbouwbos in het park.

OPENDE - Terug naar de oorsprong van de mens! Verken de omgeving zoals ze dat vroeger deden, één met de natuur: op blote voeten! Op 't Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad banjer je op blote voeten door de modder, het water en het gras van het Westerkwartier. Vooruit; laarzen of klompen mogen ook. Onderweg rust je uit in een van de hangmatten.

Otters en reeën spotten in Fryslân

APPELSCHA - Een beetje Friesland, een beetje Drenthe. In het Nationaal Park Drents-Friese Wold is altijd veel te beleven. Ga op avontuur in de natuur en ontpop je tijdens een wandeling tot natuurfotograaf. Kom lammetjes kijken op het Aekingerzand, speel tikkertje op de weide en bouw zandkastelen in het Speelbos. Je hebt hier verschillende mooie routes voor wandelaars en fietsers.

EARNEWÂLD - Nationaal Park De Alde Feanen is een plaatje. Het moeras varieert van open water tot prachtige groene stukken moerasbos. Je hoeft hier niet raar op te kijken als je ineens een otter ziet! In het bezoekerscentrum leer je alles over het ontstaan van het gebied. Regelmatig worden er excursies gepland, te voet of per boot. Maar zelf te voet de boel verkennen kan natuurlijk ook. Spannend: in de avond kom je onderweg misschien wel reeën tegen!

Bossen en hunebedden in Drenthe

RUINEN - Uitgestrekte heidevelden, bossen, grafheuvels, vennetjes en rondvliegende spechten. Het Nationaal Park Dwingelderveld is een typisch en prachtig overzicht van Drenthe. Je kunt heerlijk door dit park dwalen, te voet of op de fiets. Maar kijk wel uit: er leven veel adders in dit gebied. Zolang ze zich niet aangevallen voelen, doen ze je niets. Maar alvast een hint: ze houden van vochtige heide. Beter niet in je korte broek door de heide lopen dus.

AMEN - Romantische vlaktes, af en toe een grazende kudde schapen en slingerende stroompjes en beekjes in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Wanneer alles in bloei staat, is het gebied één grote kleurige vlakte - zoals een romantisch landschap uit een kostuumdrama. Geen asfalt, maar alleen maar mooie zandwegen en wandelpaden om samen te lopen. Hier vind je ook de oeroude hunebedden. Een mooi stukje Drentse geschiedenis!

Het Noorden heeft nog zoveel meer te bieden. Bekijk alle natuurgebieden en andere natuurgerelateerde uitjes in het Noorden.
Foto 2. Verken Nationaal Park De Alde Feanen te voet of, lekker Fries, per boot! Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 10:15:23 · Gepubliceerd: 2016-03-18 15:56:22 - 5501

Activiteiten Buitencentrum en Speelbos Drents-Friese Wold

Binnen enkele weken te bezoeken

Wildplukexcursie


Ga mee op zoek naar eetbare wilde planten in het Drents-Friese Wold. Je leert van de gidsen van In het Wilde Weg hoe je plukt met respect voor de natuur en welke planten eetbaar zijn. Wild

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu te bezoeken

Van Waning Wandeling


De maker van het beeld van de Schiere Monnik heeft nog meer beelden op het eiland gemaakt. Ga samen met gids Hilbert de Vries op zoek.

Vanaf morgen te bezoeken

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Struinen langs kwelder, duin en strand


Op laarzen of hoge wandelschoenen lopen we vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp.

Sterrenwandeling op Schiermonnikoog


Richt de blik eens omhoog op de donkerste plek van Nederland.

Vanaf volgende week te bezoeken

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Leer het eiland fietsend kennen


Eilander Thijs de Boer neemt je graag mee op deze fietsexcursie.

Winterwad


Beleef het wad in de winter!

Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht


Vlakbij het centrum van Maastricht ontwikkelt zich nieuwe natuur in de voormalige ENCI-groeve. Met deze activiteit ga je mee op excursie met de boswachter van Natuurmonumenten en beleef je samen de...

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.

Bosbaden op Schiermonnikoog


Dompel je onder in de natuur en neem een bosbad samen met de boswachter!

Winterwandelexcursie in natuurgebied Waalenburg - De Marel, Texel


Tijdens een wandeling van twee uren vanuit Natuurcentrum De Marel gaan wij op zoek naar de overwinterende vogels in natuurgebied Waalenburg.

Natuurwandeling met eilandgids Folkert Abma


Eilandgids Folkert Abma neemt je mee op een stevige wandeltocht langs een afwisselende route op Schiermonnikoog. Folkert is geboren en getogen op Schiermonnikoog. Vanaf zijn vroege jeugd is hij...

Bomen oogsten in het Wormer- en Jisperveld


Kom de boswachters van het Wormer- en Jisperveld een ochtend helpen met het verwijderen van boompjes uit het veenmosrietland. Nuttig werk op een prachtige plek!

Op zoek naar wintergasten op Marker Wadden


Bezoek het vogelparadijs in de winter. Op zoek naar eenden, ganzen en zwanen, maar ook naar roofvogels en baardmannetjes. Geniet van rust, ruimte en een mooi winters landschap, grijp deze kans en...

Nachtvlinders spotten Dwingelderveld


Ga met lichtbakken en stroop op zoek naar nachtvlinders.