Bewonder wilde paarden en prachtige heidevelden

Ontdek de betoverende natuur van Overijssel, Gelderland en Flevoland

Bekijk meer natuurparken op DagjeWeg.NL Redactioneel door
Foto 1. Bewonder alles wat onze natuur ons te bieden heeft. Zoals de groenste schatkamer van Nederland, Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Foto: Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

27 maart 2020 bijgewerkt: 14 januari 2021 Natuur Landelijk Op eigen houtje de Veluwe op en je voelen als een ervaren boswachter? Ontdek in Overijssel, Gelderland en Flevoland de prachtige natuurgebieden en wilde dieren die zich er schuilhouden. Af en toe komen ze tevoorschijn, tijdens nachtelijke excursies of op een gelukkig moment. Deze nationale parken mag je niet missen.

Geniet van de stilte in Overijssel

NIJVERDAL - Alsof je eventjes in een andere wereld bent, zo voelt het in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Menigtes, grote steden of auto's zijn in geen velden of wegen te bekennen. Alleen jij, de natuur en de stilte op de heide. Heerlijk! Regelmatig worden er speciale wandelingen georganiseerd, zoals een wandeling bij maanlicht. Of ga op zoek naar één van de Grote Vijf: reeën, edelherten, wild zwijnen, bevers en zeehonden. Al zul je die laatste waarschijnlijk niet zo gauw in Nijverdal vinden.

OSSENZIJL - Prachtige rietvelden zo ver het zicht reikt. De Nationaal Park Weerribben-Wieden zit vol vogels en heeft een eigen moeras. Het is het ideale natuurgebied om in te wandelen, te fietsen en te kanoën. Een tochtje in een fluisterboot kan ook. Verdwalen op het water kan er niet: alle stromen komen uit op de Kalenbergergracht. Wie weet spot je wel een otter: in Weerribben leven meerdere paartjes. In elk seizoen heeft het gebied een bepaalde schoonheid. In de zomer bloeien er sprookjesachtige waterlelies.

Prachtig en historisch Gelderland

OTTERLO - Met bossen, heidevelden, zandvlaktes, landgoederen en weidegronden is de Veluwe een begrip in Nederland. In het Nationale Park De Hoge Veluwe vind je historische bezienswaardigheden, prachtige natuur en wilde dieren. Misschien zie je wel een hert, ree of wild zwijn! In het najaar kun je soms wat gekke geluiden horen: dan lopen er edelherten rond. Verken de omgeving te voet of op de fiets.

HEEREWAARDEN - Het Land van Maas en Waal is eigenlijk niets meer dan een klein stuk grond tussen brede stromen water. Maar dat kleine stukje zit bomvol Hollandse historie! Bij Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in het natuurgebied organiseren ze leuke excursies en workshops. Leer hier meer over de oorsprong en bijzonderheden van het gebied. Een bezoekje aan het oude Fort Sint Andries mag ook niet ontbreken. Het fort werd in 1815 gebouwd en in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen, maar is daarna opgeknapt en nu gratis te bezoeken. Overigens kun je het natuurgebied zonder excursie of workshop ook prima zelf verkennen.

Op visite bij de dieren in Flevoland

LELYSTAD - Wist je dat er niets in Europa bestaat dat te vergelijken is met de Oostvaardersplassen? Het gebied heeft rietvelden, moerassen, grasvelden en veel water. Een beetje van alles dus. Ganzen, reeën, vossen, hazen, vleermuizen en bijzondere vlinders: er leeft van alles in het natuurgebied. Het is een prachtig gezicht om dieren als konikpaarden en edelherten in de wilde natuur te zien leven. Wanneer je naar de Oostvaardersplassen gaat, ben je bij ze op bezoek. Hier zijn de dieren de natuur de baas. Perfect om samen te wandelen, of met de kinderen eropuit te gaan. Vergeet je verrekijker niet, dan kun je vanaf een van de uitkijkpunten dieren spotten zonder ze te storen.

BIDDINGHUIZEN - Het Harderbos ligt aan het Veluwemeer, vlakbij Harderwijk. Daar zijn een hoop bevers te vinden! Ga samen met de boswachter op pad en speur het gebied af naar de knagende beesten. Het zijn best schuwe dieren, net als de vossen en reeën in het bos, maar ze laten overal sporen achter. Het bos is ook een leuke speelplaats voor kinderen. Klim in bomen, pluk bramen en walnoten in de zomer - altijd hoog plukken - en verken alle slingerpaadjes door de natuur. Volg de avontuurlijke wandelroute voor gezinnen terwijl je ergens in de verte een wielewaal hoort zingen.

Overijssel, Flevoland en Gelderland hebben nog zoveel meer te bieden! Bekijk alle natuurgebieden en andere natuurgerelateerde uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Wandel over prachtige heidevelden. Of geniet van een wandeling in het bos. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-01-14 11:28:23 · Gepubliceerd: 27 maart 2020 - 3462