2016: het jaar van de Amsterdamse School!

Ontdek de Amsterdamse School in Museum Het Schip |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ontdek de invloed van deze stroming met kunstzinnige activiteiten

31 maart 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland 2016 is het Jaar van de Amsterdamse School! Deze kunststroming werd opgericht in 1916 en bestaat dus 100 jaar. Tijd om een feestje te vieren met tal van leuke activiteiten in onze hoofdstad!

Foto 1. Klokken uit 1921 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Erik & Petra Hesmerg.

Ontdek de Amsterdamse School in een basisschool

Amsterdamse School: gemorrel aan de gevestigde orde

Bij Museum Het Schip zijn ze druk bezig met verbouwen. Het gebouw is ontworpen door Amsterdamse School kunstenaar Michel de Klerk. Maar liefst twaalfhonderd vierkante meter van de vroegere basisschool in dit gebouw wordt bij het museum aangeplakt. De uitbreiding opent naar verwachting begin juni 2016. Je ontdekt hier een uitgebreide collectie over honderd jaar geschiedenis van de Amsterdamse School. In april, mei, juli en augustus zijn er iedere dag busexcursies langs de kunstwerken van de Amsterdamse School.

Invloed op Amsterdamse bouwwerken

Waarom koos een kunstenaar voor een baksteen en een gevel? En welke invloed had dit op het straatbeeld? De Amsterdamse School heeft grote invloed gehad op het bouwen van nu! Dat ontdek je vanaf 14 april tot en met 30 september tijdens de tentoonstelling '100 jaar inspiratie' in Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). In de tentoonstelling zijn tien opmerkelijke projecten in Amsterdam te zien waarin de Amsterdamse School zijn sporen achterliet. Deze worden toegelicht met persoonlijke brieven van de kunstenaars zelf. De Amsterdamse School blijkt nog springlevend!

Stedelijk Museum Amsterdam

De architectuur van de Amsterdamse School is wereldwijd bekend, maar van het interieur uit deze kunststroming zie je veel minder. Het Stedelijk Museum Amsterdam ging op zoek. En ze vonden! Na jarenlang onderzoek en een speurtocht langs kunstwerken bij mensen thuis, is deze collectie het resultaat. Meubelen, lampen, klokken. Met meer dan vijfhonderd voorwerpen ben je hier niet zomaar uitgekeken! De tentoonstelling 'Wonen in de Amsterdamse School' is te zien van 9 april tot en met 28 augustus.

Overnachten in Het Scheepvaarthuis

Grand Hotel Amrath is gevestigd in het Scheepvaarthuis! In het kader van 100 jaar Amsterdamse School organiseert het hotel twee activiteiten. Bij 'Tour Scheepvaarthuis' volg je een rondleiding door het gebouw onder leiding van een kunsthistoricus. Je ontdekt hierbij alle bijzondere aspecten van het gebouw. De rondleiding is inclusief koffie, high tea of lunch en je krijgt een gratis entreekaartje voor een rondleiding in Museum Het Schip. Of boek het arrangement Amsterdamse School, waarbij je overnacht in een luxe kamer, geheel in Amsterdamse School-stijl. Je krijgt hierbij toegangskaarten voor Amsterdamse School Museum Het Schip of het Stedelijk Museum Amsterdam. Je wordt hier helemaal ondergedompeld in Amsterdamse School sferen.

Monumentendag is jarig!

Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam organiseert dit jaar voor de dertigste keer Open Monumentendag. Er staat op 10 en 11 september dus een extra feestelijk programma voor je klaar. En... tijd voor een ode aan de Amsterdamse School! Vanaf april 2016 wordt er namelijk op elke tweede zondag van de maand een bijzonder Amsterdamse School monument geopend.
Foto 2. Bekijk dit maskerhoofd in het Stedelijk Museum Amsterdam! Foto: Erik & Petra Hesmerg.
Foto 3. Ontdek de architectuur van de Amsterdamse School in ARCAM. Foto: Lukas Kramer.

Laatst gewijzigd: 2016-04-05 09:07:42 · Gepubliceerd: 2016-03-29 12:25:41 - 781