1

Bekijk de stad door de ogen van een local

Zoek een uitstapje in Duitsland   Redactioneel door
Foto 1. Foto: Fem / Standort Hamburg

archief oud artikel 9 april 2016 Toerisme De Nederlandse Fem woont en werkt in Hamburg. Met veel plezier zocht ze voor jou uitstapjes uit in haar mooie stad. Uitstapjes die niet echt voor de hand liggen. Leer de stad kennen als een local met deze tips voor een dagje Hamburg!

Wie?

  • Naam: Fem Eggers
  • Beroep: Tekstschrijver, vertaler, blogger
  • Leeftijd: 34 jaar
  • Woonplaats: Hamburg
  • Zie ook: standorthamburg.eu

Wat mag je echt niet missen in Hamburg?

"Het Internationales Maritimes Museum, tenslotte ben je in een havenstad. Van daaruit ben je ook direct in de Speicherstadt, waar de oude pakhuizen naast de hypermoderne gebouwen van de HafenCity staan. Een aanrader voor architectuurfans! Loop ook meteen door het Kontorhausviertel om te bijzondere kantoorpanden te bekijken: samen met de Speicherstadt staan deze sinds juli 2015 niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Daarnaast vind ik een wandeling (of fietstocht) om de Alster heen een must: je bent heerlijk in het groen en aan het water, en bekijkt fraaie architectuur onderweg. Tot slot moet je gewoon eens op je dooie gemak door hippe wijkjes als het Schanzenviertel en Ottensen heen lopen om de sfeer op te snuiven."

Waar vind je de leukste winkeltjes?

"Het Schanzenviertel en het Karolinenviertel staan bekend om de vele aparte winkeltjes. Een paar juweeltjes zijn daar bijvoorbeeld Hanseplatte (dé platenzaak voor het ontdekken van nieuw Hamburgs talent), Brunos Käseladen (kaas is nu eenmaal erg belangrijk…) en Lockengelöt waar je fraai design voor in huis koopt. Ben je op zoek naar een leuk souvenir voor thuis, maar wil je iets anders meenemen dan een bierpul, neem dan eens een kijkje bij Stadtkutter op de grens van de Schanze en Eimsbüttel. Deze splinternieuwe winkel is ontstaan uit een pop-up store en verkoopt originele, typisch Hamburgse souvenirs die gemaakt zijn door Hamburgse ontwerpers. Wil je naast souvenirs ook nog wat leesvoer mee naar huis nemen, ga dan even langs bij Servus in het Portugiesenviertel. Deze boek- en souvenirwinkel wordt gerund door twee dames, één uit Hamburg en één uit München, die het beste van hun Heimatstadt voor je hebben verzameld en die je graag te hulp schieten bij het kiezen van het leukste cadeautje voor thuis."

Welke leuke dingen kun je doen in Hamburg?

"Hamburg is erg geschikt om met de fiets te verkennen. Overal in de stad vind je de rode Stadtrad-fietsen, die je voor weinig geld kunt huren (de eerste 30 minuten van elk ritje zijn zelfs gratis). Je kunt van HafenCity langs de Elbe naar Blankenese fietsen of juist de Elbe oversteken en aan de andere kant door de haven rijden. Ook leuk is het om juist de wat minder bekende wijken met de fiets te bekijken, zoals Eppendorf, Winterhude of Hoheluft. Verder zou ik je tippen om de festivalkalender in de gaten te houden: het hele jaar door zijn er namelijk geweldige en heel gevarieerde festivals. Denk bijvoorbeeld aan het craft beer festival, de verschillende filmfestivals, het cultuurfestival Altonale, de Lange nacht der Konsulate en Lange Nacht der Museen."

Wat is je favoriete plek in Hamburg?

"Oeh, lastig om maar één plek te noemen… Ik houd van het uitzicht over de Elbe aan het Elbstrand, maar ook van de street art in de Schanze en de statige panden in Eppendorf. Mijn favoriete wijken zijn Altona, waar ik zelf woon, en het daarnaast gelegen Ottensen: het staat er vol met jugendstilpanden uit de negentiende eeuw, maar ook met oude fabrieken opgetrokken uit de typische Hamburgse baksteen. Die oude fabrieken zijn nu allemaal omgetoverd in culturele centra, er zijn veel bijzondere winkeltjes, een ruime keus aan cafeetjes en leuke restaurants, en de sfeer is links en creatief. In Ottensen bevind je je ook iets meer onder de locals dan bijvoorbeeld in St. Pauli."

Wat is je favoriete restaurant in Hamburg?

"Als je in Hamburg trek krijgt in taart, hoef je nooit ver te zoeken naar een gezellig cafeetje. Mijn favoriet is Harbor Cake, in het Karolinenviertel. De keuze aan lekkere taarten is enorm. Evenals de taarten zelf... Het is een klein en gezellig zaakje, met reddingsboeien en zeekaarten aan de muur, en veel kussens op de bank in de vensterbank. Heb je geen trek in een zoete taart, dan bestel je gewoon een Flammkuchen."

Foto 2. Local Fem toont de leukste plekjes in Hamburg. Foto: Fem / Standort Hamburg

Laatst gewijzigd: 2022-10-27 16:27:06 · Gepubliceerd: 2016-03-29 17:04:39 - 2381