Achter de schermen bij het koningshuis

Paleis Het Loo, een koninklijk dagje uit! |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bekijk de koninklijke familie zoals we ze niet vaak zien

3 april 2016 Toerisme Apeldoorn, Gelderland Altijd netjes en correct en met een grote lach op hun gezicht. Bijna perfect, zo kennen we de leden van het koningshuis. Spontane en persoonlijke foto's maken de koninklijke familie net iets menselijker. In de tentoonstelling Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel in Paleis Het Loo zie je vanaf 1 april tot en met 21 augustus de mooiste foto's uit de regeringsperiode van toenmalig koningin Beatrix.

Foto 1. Koningin Beatrix tijdens portretsessie voor postzegel op Slot Drakensteyn (1980). Foto Vincent Mentzel.

Het zijn net mensen

Een spontane lachbui tijdens een officiële fotosessie voor een nieuwe postzegel, een toeristisch kiekje tijdens een plechtig staatsbezoek en een onderuitgezakte kroonprins op de bank. We komen er door de foto zelfs achter dat Willem Alexander als tiener fan was van Lionel Richie en Michael Jackson. De foto's die in de tentoonstelling Koninklijke foto's door Vincent Mentzel te zien zijn, lijken soms uit een familiealbum te komen. Zo persoonlijk ogen ze. Zit de koninklijke familie ook gewoon op de bank naar de televisie te kijken? Krijgen ze weleens ruzie tijdens bordspelletjes omdat iemand niet tegen z'n verlies kan? We zullen het nooit weten, maar de portretten van Vincent Metzler in Paleis Het Loo geven toch een kijkje in de keuken van de Oranjes. Mentzel legde ze vast zoals we ze niet vaak zien.

Portret van onze geschiedenis

Fotograaf Vincent Mentzel reisde in 1977 voor zijn baan bij NRC Handelsblad voor het eerst met de koninklijke familie mee toen ze op staatsbezoek naar China gingen. Zo leerde hij prinses Beatrix en de familie kennen. Toen ze koningin werd, mocht Mentzel de foto's voor de gulden - zijn favoriete portret van Beatrix - en de stippenpostzegel maken. Zijn band met de familie werd steeds hechter en hij werd vaker gevraagd om foto's van de familie te maken. Naar eigen zeggen is het hem daarom gelukt om zulke intieme foto's van de familie te maken: vanwege hun speciale band en het wederzijds respect. Alle foto's door de jaren heen laten in de tentoonstelling ook een stukje geschiedenis zien: hoe Nederland was toen prinses Beatrix staatshoofd werd.

Dwaal door het Paleispark

Vanaf 1 april tot en met 31 oktober is er een deel van het Paleispark open als wandelroute voor bezoekers. Loop tijdens de Oranje-wandeling langs de plekken waar het hofleven van de Oranjes zich buiten afspeelde.
Foto 2. Kroonprins Willem Alexander in zijn kamer op Paleis Huis ten Bosch (1985). Foto Vincent Mentzel.
Foto 3. Koningin Beatrix en prins Claus tijdens boottocht op staatsbezoek in India (1986). Foto Vincent Mentzel.
Foto 4. Portret koningin Beatrix (1980). Foto Vincent Mentzel.

Laatst gewijzigd: 2016-04-01 09:20:15 · Gepubliceerd: 2016-03-31 14:57:45 - 868