Bekijk de Mercuriusovergang op 9 mei!

Grijp je kans want Mercurius komt op zijn vroegst in 2019 weer voorbij!

Ga naar Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht Nieuws door
Foto 1. Kijk door de enorme telescoop in Sonnenborgh! Foto: Timo van der Horst.

archief oud artikel 8 mei 2016 Natuur Utrecht, Utrecht Wat zie je daar ineens voor de zon? Een vlek? Nee, het is Mercurius! Wil jij met eigen ogen bekijken hoe deze planeet zich tussen de aarde en de zon waagt? Bekijk de Mercuriusovergang bij Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht! Of bij één van de andere telescopen die Nederland rijk is.

Bekijk de Mercuriusovergang bij Sonnenborgh

Bij de Mercuriusovergang schuift de planeet Mercurius in zeven uur tussen de aarde en de zon door. Je ziet deze enorme planeet dan als een zwart stipje dat zich over de zon beweegt. Bij Sonnenborgh kun je dit bijzondere verschijnsel bewonderen door één van de telescopen. Als het heel slecht weer is, waardoor je niet ver in het heelal kunt kijken, kijk je mee via de live webcast. Daarnaast zijn er lezingen waarin je alles te weten komt over de Mercuriusovergang.

Entree voor volwassenen is € 10,-. Per volwassene mogen er twee kinderen gratis mee naar binnen.

De Mercuriusovergang vindt plaats op maandag 9 mei tussen 13:12 en 20:41 uur. De volgende overgang is waarschijnlijk pas ergens in 2019 te zien.
Wat is die vlek voor de zon?

Kijk door een enorme telescoop!

Met het blote oog kun je deze overgang niet bekijken, maar gelukkig is hij niet alleen in Sonnenborgh te zien! Ga bij Cosmos Sterrenwacht en Planetarium langs om een blik te werpen door één van de telescopen. In het planetarium bekijk je een prachtige tentoonstelling over de sterrenhemel. Ook bij de Oude Sterrenwacht van Universiteit Leiden en Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen kun je Mercurius voorbij zien komen. Grijp je kans want de volgende Mercuriusovergang is waarschijnlijk pas in 2019!

Wil je dichter bij huis sterren kijken? Bekijk nog meer sterrenwachten in Nederland.
Foto 2. Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht. Foto: Timo van der Horst.

Laatst gewijzigd: 2016-05-07 12:20:25 · Gepubliceerd: 8 mei 2016 - 1332