Bewonder waterkunstwerken in het Zuiderzeemuseum

 deel via WhatsApp | Nieuws - Commerciële bijdrage door

Zeilers, zwemmers, vissers en schaatsers vastgelegd door kunstenaars

13 mei 2016 Cultuur Enkhuizen, Noord-Holland Als de temperatuur boven de twintig graden stijgt, liggen de meeste Nederlanders al aan het water en als het een paar dagen vriest, hopen we op de zestiende Elfstedentocht. Wij Nederlanders genieten van water. Hoe kunstenaars zich lieten inspireren door alle waterpret, zie je in de tentoonstelling Wild van water in het Zuiderzeemuseum. Bekende Nederlanders en sporters vertellen je in een audiotour het verhaal achter de kunstwerken. De tentoonstelling is te bezoeken van vrijdag 27 mei tot en met zondag 6 november 2016.

Foto 1. Zwembad Slobbeland door Francois Hendrickx. Collectie vrienden van het Zuiderzeemuseum.

Van historische schilderijen tot moderne foto's

Wild van water is een tentoonstelling in het binnenmuseum over waterrecreatie in het Nederlandse landschap. De tentoonstelling bevat zowel historische schilderijen uit de Gouden Eeuw, als kunst uit de negentiende-eeuwse Romantiek en van de Haagse School. Ook hedendaagse fotografie en videokunst maken deel uit van de tentoonstelling. De indeling is gebaseerd op de benadering van de kunstenaars. Zo is het oudste werk nuchter en observerend realistisch, terwijl in de negentiende eeuw de poëzie van waterrecreatie werd verbeeld en in de twintigste eeuw vooral sensaties van licht, kleur en beweging centraal staan.

Er is ook een boek verschenen ter ere van het waterleven in Nederland. Wild van water: De kunst van het genieten is te koop in de museumwinkel en online te bestellen.

Laat je rondleiden door een BN'er

Bekende Nederlanders en sporters begeleiden je, aan de hand van hun eigen passie en ervaringen, in een audiotour langs de verschillende kunstwerken. Cabaretier Klaas van der Eerden, de bekende sporter Lobke Berkhout (vijfvoudig wereldkampioene zeilen), Nick Driebergen (voormalig Olympisch zwemmer) en Gianni Romme (voormalig Olympisch kampioen langebaanschaatsen en schaatstrainer) vertellen over hun plezier met water: hoe werk je met water en geniet je er optimaal van?

Foto 2. Schaatsers op de Zuiderzee door Wout Berger. Collectie Zuiderzeemuseum Enkhuizen.
Foto 3. Wild van water is een tentoonstelling over waterrecreatie in het Nederlandse landschap.

Laatst gewijzigd: 2016-05-12 16:01:37 · Gepubliceerd: 2016-05-12 10:20:28 - 759

Kijk ook bij...