Cultuur komt 's nachts tot leven in Leiden

Museumnacht Leiden | Nieuws door

Bezoek musea bij nacht tijdens Museumnacht Leiden

26 mei 2016 Cultuur Leiden, Zuid-Holland De achtste editie van Museumnacht Leiden zit vol cultuur, muziek en nachtelijke gezelligheid. Op zaterdag 28 mei barst het feest los in het centrum van de stad. En dat culturele feestje gaat door tot in de nachtelijke uurtjes: dit jaar is er na de museumprogrammering nog een Afterparty.

Foto 1. Ontdek musea tot diep in de nacht en doe mee aan leuke activiteiten. Foto: Museumnacht Leiden.

Groetjes uit Leiden

De hele avond en tot diep in de nacht cultuur snuiven en de stad herontdekken. Museumnacht Leiden viert alweer zijn achtste editie - volgens de organisatie is het programma in de stad dit jaar spectaculairder dan ooit. Een nacht vol traditionele successen, maar ook met nieuwe onderdelen. Eva Brandel van Museumnacht Leiden vertelt enthousiast: "We hebben dit jaar een heel groot interactief project op de Beestenmarkt, een centrale locatie in de stad. Daar kunnen mensen een soort virtuele foto maken. Het is een beetje lastig uit te leggen, maar er wordt ter plekke een ansichtkaart van gemaakt. Daar staat dan op 'Groetjes vanuit de Museumnacht', voor het thuisfront."

Cultuur leeft op straat

Het programma is dit jaar sowieso een stuk levendiger en centraler, doordat alle deelnemende musea hun programma op een locatie in het centrum aanbieden. "Alles is nu echt op tien minuten loopafstand", zegt Eva. "Zodra je een museum uitloopt, wordt de sfeer buiten voortgezet. Er treden singer-songwriters op en er speelt een musicalgroep. De straat leeft echt, met allerlei lichtjes en standjes." Voor wie tien minuten loopafstand te ver vindt: er varen rondvaartboten - met jazzbands aan boord - en er rijden TukTuks heen en weer door de stad. Museumnacht Leiden gaat dit jaar ook wat langer door: de programmering in de musea begint om 20:00 uur en stopt om 01:00 uur. Daarna is er nog de Afterparty, met coverband Agogo en DJ Admin in de Gebr. de Nobel.

Nachtelijke aanraders

Er is op zoveel verschillende plaatsen in de stad iets leuks te doen - waar moet je beginnen en wat mag je niet missen? Het complete programma staat op de website van Museumnacht Leiden. Hier alvast wat hoogtepunten op een rij:

  • Singer-songwriter Michael Prins geeft een concert in een met lichtjes versierde Hortus Botanicus Leiden;
  • De artiesten van White Wings zetten de boel letterlijk op stelten in het Rijksmuseum van Oudheden;
  • Zie hoe echte dinosaurusbotten in het dinolab van Naturalis (in het Academiegebouw) worden geprepareerd;
  • Ben jij goochelaar, mind reader en zakkenroller Steve Carlin te slim af? Test in Museum Volkenkunde of je in zijn trucs trapt;
  • Bekijk de Japanse festivaldans Yosakoi en dans zelf ook mee - als je durft - in het Japanmuseum Sieboldhuis;
  • Hersenspecialist Erik Scherder leert je hoe belangrijk bewegen voor je brein is bij CORPUS (in het Scheltemacomplex);
  • Beklim Molenmuseum De Valk en geniet van een nachtelijk uitzicht over de stad.

Handig om te weten

Heb je op zaterdag 28 mei nog geen kaartje en wil je er toch graag bij zijn? Geen zorgen, je kunt op de dag zelf gewoon tickets kopen bij deelnemende musea. Alle onderdelen van het evenement zijn voor bezoekers toegankelijk op vertoon van hun polsbandje - de musea, de TukTuk, de rondvaartboot en de Afterparty.
Foto 2. Overal op straat klinkt muziek tijdens Museumnacht Leiden. Foto: Museumnacht Leiden.
Laatst gewijzigd: 2016-05-30 08:56:59 · Gepubliceerd: 2016-05-25 11:27:57 - 1196