Panda geboren in Belgische dierentuin

In Pairi Daiza is het feest: er is een reuzenpanda geboren!

Dierentuin Pairi Daiza Nieuws door
Foto 1. Hao Hao gedraagt zich als een zorgzame moeder. Foto: Pairi Daiza.

2 juni 2016 bijgewerkt: 13 juli 2023 Natuur Brugelette, Henegouwen Feest in dierentuin Pairi Daiza! In de Belgische dierentuin is de afgelopen nacht een reuzenpanda geboren. Een bijzondere gebeurtenis, want het is pas het derde Europese land waar een reuzenpanda is geboren.

Wereldwijd de derde pandababy dit jaar

Reuzenpanda Hao Hao beviel donderdagochtend 2 juni in de vroege ochtend van haar eerste jong. De reuzenpanda, die sinds een jaar in de Belgische dierentuin Pairi Daiza woont, pakte de moederrol meteen op en nam het kleintje in haar bek - zie foto. Het jong is een mannetje en weegt 170 gram. Nu de geboorte goed is gegaan, blijft het spannend voor het kleine diertje. Een groot deel van de babypanda's haalt het eerste levensjaar niet. Gelukkig lijkt nu alles goed met de kleine en is er alle reden voor een feestje! Het geboren pandajong is pas de derde reuzenpanda die dit jaar geboren is.

Bedreigde diersoort

De reuzenpanda staat op de IUCN Redlist van bedreigde diersoorten. In het wild leven minder dan 2000. Daarom is iedere geboorte van belang voor het voortbestaan van de soort. Maar reuzenpanda's planten zich niet zo gemakkelijk voort, omdat het vrouwtje maar een aantal dagen per jaar vruchtbaar is. Hao Hao leeft in Pairi Daiza samen met het mannetje Xing Hui. Beide panda's verblijven hier vijftien jaar en kunnen misschien nog eens voor nageslacht zorgen!

Reuzenpanda's in Nederland

De komst van de twee reuzenpanda's zorgde voor een bezoekersrecord voor Pairi Daiza. Ook de geboorte van het pandajong trekt naar verwachting vele bezoekers. Een scenario waar Ouwehands Dierenpark in Rhenen de komende tijd van kan dromen! In het voorjaar van 2017 verwelkomt de dierentuin als eerste in Nederland een paartje reuzenpanda's, die hopelijk ook jongen krijgen. Maar dat is nog toekomstmuziek...

Bekijk alle dierentuinen op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Reuzenpanda Hao Hao met haar jong in Pairi Daiza. Foto: Pairi Daiza.
Foto 3. Trotse panda. Foto: Pairi Daiza.
Foto 4. De kleine reuzenpanda wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Foto: Pairi Daiza.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:33:37 · Gepubliceerd: 2016-06-02 13:13:35 - 1978