1

Zwijmel weg bij de bruidsjurken van alle tijden

'Just Married' toont de geschiedenis van de trouwjurk

Just Married Redactioneel door
Foto 1. Eén van de prachtige jurken die te zien is in de expositie. Foto: Museum voor het Kostuum en de Kant

archief oud artikel 6 juni 2016 Toerisme Brussel, Brussel Of je er nou eentje aan hebt gehad of (nog) niet: een trouwjurk spreekt altijd tot de verbeelding. De kanten sluiers, de sprookjesachtige rokken en hoepels... Museum voor het Kostuum en de Kant nam deze 'droomjurk' als uitgangspunt voor een expositie over de Grote Dag door de eeuwen heen.

Gekleurde trouwjurk

Het Museum voor het Kostuum en het Kant zet de bruidsjurk in het zonnetje tijdens een expositie over de bruiloft door de eeuwen heen. Het museum heeft veel prachtige jurken in huis die een mooi plekje hebben gekregen in de expositie Just Married. Wist je dat bruidsjaponnen vroeger helemaal niet wit hoefden te zijn? Je kon ze in alle kleuren krijgen, pas in de negentiende eeuw drongen de kerken aan op een witte jurk, als een teken van maagdelijkheid. Toen Koningin Victoria van Engeland (in 1840) en de Franse Keizerin Eugénie (in 1852) in het wit trouwden, ging het snel met de populariteit van de witte trouwjurk.

Meer dan mode

Naast de kleur van de trouwkleding komt er nog meer aan bod: de snit, de ontwerpen van bekende couturiers, de positie van de vrouw en natuurlijk is er ook ruimte voor trouwkleding voor de bruidegom. Vroeger was de bruidsjurk gewoon een veredelde avondjurk, maar later kwamen er echte modellen en werd het zelfs een heel vak om een bruidsjurk te maken. In de tentoonstelling zie je onder meer beroemde jurken van ontwerpers als Yves Saint Laurent, Pierre Balmain, Anne Demeulemeester en Jean-Paul Gaultier.

De tentoonstelling gaat niet alleen maar over mode. Ook is er een aantal voorwerpen te zien, van kerkboekje tot het bruidsboeket en van leuke prenten tot de taart. Ook leuk dus als je niet zoveel met mode op hebt.

Gegidst bezoek

Rondom de tentoonstelling Just Married worden diverse gegidste rondleidingen gehouden. Goed om te onthouden: elke eerste zondag van de maand is het museum gratis te bezoeken. Op enkele van die zondagen zijn er rondleidingen en animaties speciaal voor gezinnen, vanaf 14:00 uur.

De tentoonstelling in het Museum voor het Kostuum en het Kant is te zien tot en met 17 april 2017. Het museum is elke dag, behalve maandag, geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Een ticket voor de tentoonstelling kost 8,00 euro voor volwassenen. Senioren en studenten krijgen korting.
Foto 2. De trouwjurk door de eeuwen heen. Foto: Museum voor het Kostuum en de Kant
Foto 3. Prent met een knipoog over de huwelijksnacht. Foto: Museum voor het Kostuum en de Kant

Laatst gewijzigd: 2016-09-06 16:43:20 · Gepubliceerd: 6 juni 2016 - 980