De prenten en haaienvinnen van Van Haasteren

Weet jij de bekende haaienvin te spotten?

Het Nederlands Stripmuseum Nieuws door
Foto 1. Zie jij al één van de bekende handelsmerken? Foto: Jan van Haasteren, Eet en Bakfestijn.

archief oud artikel 19 juni 2016 Toerisme Groningen, Groningen Het Stripmuseum Groningen laat legendarische prenten en puzzels van striptekenaar Jan van Haasteren zien in een nieuwe tentoonstelling. Ga op zoek naar zijn handelsmerk, ontdek wat hem inspireert en ga zelf als tekenaar aan de slag in zijn atelier.

Iedereen kent Van Haasteren

Misschien zegt de naam je zo vlug even niets, maar iedereen kent het werk van Jan van Haasteren. Van Haasteren tekent kleurrijke prenten met veel grappige details. Je weet wel, van die mooie posters die in wachtruimtes of in behandelkamers hangen om je bezig te houden. Of die gigantische puzzels die je vroeger zo graag maakte. Ze zijn lekker vrolijk, er gebeurt van alles en er zitten altijd verborgen grapjes in. In de tentoonstelling Jan van Haasteren - van stripmaker tot puzzelfenomeen zie je zijn bekendste en nieuwste creaties. Het Nederlands Stripmuseum laat onder andere recente puzzelprenten zien die Jan voor supermarktketen Jumbo heeft gemaakt. Bekijk oude en nieuwe schetsen en tekeningen en vergrote versies van zijn meest spectaculaire prenten. Krijg je waarschijnlijk een erg nostalgisch gevoel van! De tentoonstelling is tot en met 31 oktober 2016 te zien.

Haaienvin als handelsmerk

Ook klassiekers van Jan zijn te zien in de tentoonstelling. Hij tekende bijvoorbeeld voor de Donald Duck en maakte honderden puzzels. Maar echte fans zullen zich vooral verheugen op het zoeken naar de haaienvin in alle puzzels en tekeningen, het handelsmerk van Jan. In veel puzzels zitten ook Sinterklazen en zelfportretten van Jan verstopt. Soms vind je zomaar ineens een bange Sinterklaas in een hoekje van een prent, verscholen achter een zolderraampje en vastgebonden aan een stoel. Of daar, die uitgeputte man op schaatsen met een potloodje achter zijn oor, die lijkt wel verdacht veel op Jan zelf! Leer de verhalen achter deze grapjes kennen tijdens de tentoonstelling en ontdek wat het werk van Jan van Haasteren zo bijzonder maakt.

Handen uit de mouwen

Er zijn allerlei leuke en creatieve activiteiten te doen tijdens de tentoonstelling. Doe mee aan de 'Jan van Haasteren puzzeltocht', test je kennis in een quiz en speel met speelgoed dat in het museum voor het oprapen ligt. Er is ook een atelier met een grote lichtbak, waar kinderen - en volwassenen - zelf kunnen tekenen, net als Van Haasteren.
Foto 2. Bekijk nieuwe en oude werken van Jan van Haasteren. Foto: Het Nederlands Stripmuseum.
Foto 3. Bekijk bekende prenten in het groot en speur ze daarna op in puzzelvorm. Foto: Het Nederlands Stripmuseum.

Laatst gewijzigd: 2016-06-20 09:05:04 · Gepubliceerd: 19 juni 2016 - 3266