1

Spelenderwijs kunst kijken in Kröller-Müller Museum

De op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld op de Veluwe

Kröller-Müller Museum Reportage door
Foto 1. Wie imiteert La grande Pénélope het beste? Foto: DagjeWeg.NL.

27 juni 2016 bijgewerkt: 22 juli 2020 Cultuur Otterlo, Gelderland Kinderen spelenderwijs kennis laten maken met kunst, kan dat? Yes! Het regent dat het giet, maar het geluk is vandaag aan onze zijde. Net als we aankomen bij de ingang van Het Nationale Park de Hoge Veluwe, stopt het met regenen. Samen met de familie Staal stappen we op de alom bekende witte fietsen van het park en bewegen ons al pratend richting het Kröller-Müller Museum.

Speuren door de beeldentuin

De buitenkant van het museum roept al vragen op: "Wat is dat voor een kunstwerk? Het lijkt wel een glijbaan! Kun je erop klimmen?" Daimy (10) en Faith (4), de dochters van de familie Staal, zijn de koning te rijk als ze bij de ingang het Museum Dobbelspel in hun handen gedrukt krijgen. Hiermee kun je binnen het Kröller-Müller Museum allerlei opdrachten uitvoeren. Uit de bak met informatieboekjes pakt Daimy ook het speurspel voor in de beeldentuin. "In de beeldentuin staan honderdzestig sculpturen van bekende kunstenaars", leest ze voor. Je vindt hier werken van Auguste Rodin, Henry Moore en twee paviljoens van Gerrit Rietveld en Aldo van Eijk. Met het speurspel gaan kinderen op zoek naar kunstwerken in de tuin. Daimy en Faith gaan meteen op zoek! Wie heeft als eerste het beeld gevonden? Daarna is het tijd om vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Kunstwerken nadoen bijvoorbeeld! De kids vermaken zich wel met dit spel.

Soep of een smoothie?

In de beeldentuin kun je met een kleedje neerploffen om te picknicken. Maar wij voelen alweer de eerste spetters van de volgende bui. Zo snel mogelijk rennen we door naar het overdekte restaurant in de beeldentuin. Regen of zonneschijn: hier kun je - met uitzicht op de beeldentuin - altijd genieten van een lekkere en droge maaltijd. Het is wel moeilijk kiezen met al dat eten… Van soep en friet tot smoothies en salades; er is voor iedereen iets lekkers. Terwijl de druppels boven ons hoofd op de tent tikken, laten we het eten ons goed smaken.

Klik: op de foto met een Van Gogh!

"Yes, gaan we nu naar de schilderijen van Vincent Van Gogh?" vraagt Daimy na het eten. En ja, we lopen als eerste naar de Van Gogh Galerij van het museum. Het Kröller-Müller Museum bezit de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. De wisselende collectie bestaat uit veertig werken van de beroemde Nederlandse kunstenaar. Maar vergeet de pronkstukken van Monet, Picasso en Mondriaan niet. Van ontwerptekeningen voor gebouwen tot sculpturen van kinderen, in iedere ruimte ontdek je iets nieuws. De familie Staal wil graag even met De Aardappeleters op de foto. "Ik vind het wel zielig", zegt Daimy, "deze mensen konden vast geen lasagne eten." Maar dat verdriet wordt snel vergeten als Faith opnieuw de dobbelsteen gooit. 'Doe een kunstwerk in de ruimte na', aldus het Museum Dobbelspel. Dat laat de familie zich geen twee keer zeggen! Al zingend als een viool of gitaar, besluiten we het museumbezoek. En het Museum Dobbelspel... dat mag mee naar huis! Je kunt dit spel in ieder kunstmuseum gebruiken. Een goede, en vooral leuke, manier om kinderen kennis te laten maken met kunst.

Het Kröller-Müller Museum is onderdeel van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Boek tickets voor Nationale Park De Hoge Veluwe via DagjeWeg.NL Tickets en krijg een er een leuk extraatje bij.
Foto 2. Het 'Caféterras bij nacht' is één van Van Gogh's beroemdste werken. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Op zoek naar beelden in de beeldentuin. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Lekker eten op het overdekte buitenterras. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Op de witte fietsen door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Faith vond de fietstocht ook leuk. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2020-07-22 16:21:56 · Gepubliceerd: 2016-06-20 21:17:15 - 5598


-advertentiepositie-