Zwier tijdens BAL! op Paleis Soestdijk

Bezoek BAL! op Paleis Soestdijk |  
Nieuws door
Foto 1. Wat prins Bernhards lievelingseten was, ontdek je in Bernhard's Buffet van Lonneke van der Palen. Foto: Isidoor van Esch.

Het is BAL! op Paleis Soestdijk - en iedereen is uitgenodigd!

25 juni 2016 Toerisme Baarn, Utrecht Paleis Soestdijk krijgt binnenkort een nieuwe bestemming. Maar deze zomer is het nog feest op het paleis met het BAL!! Van zaterdag 25 juni tot en met zondag 25 september bewonder je hier een koninklijke wereld van kunst: zwierende jurken, heerlijke gerechten en bijzondere kamers. Alle werken hebben een link met de Oranjes die hier vroeger woonden.

Bellen naar het paleis

Tijdens BAL! wordt Paleis Soestdijk nieuw leven ingeblazen, zodat bezoekers van het paleis kunnen genieten zoals de koninklijke familie dat ook eeuwen heeft gedaan. Veertig kunstenaars zetten het paleis tijdelijk op zijn kop met kunst, mode en design. Alles wordt uit de kast getrokken voor het laatste feest. Soms letterlijk, als je kijkt naar de koninklijke baljurk in de Witte Eetzaal. Deze is ontworpen en gemaakt door Edwin Oudshoorn, een Nederlandse ontwerper. Alle kunstwerken in het paleis hebben te maken met het Koninklijk Huis. Stap binnen in de telefoonkamer van Juliana en bel naar het paleis. Het is altijd een verrassing wie de telefoon opneemt. En weet je wat de favoriete exotische gerechten van prins Bernhard waren? Daarvoor kijk je bij Bernhard's Buffet in de keuken; een kleurrijke en abstracte fotocollectie over de eetgewoontes van de Oranjes.

Koninklijke wereld vol kunst

De paleistuin staat ook bol van de interactieve kunstwerken en speels design. Grote kans dat de kinderen buiten als eerst naar de nagemaakte Gouden Koets rennen. Deze doet - natuurlijk speciaal voor het BAL! - dienst als ballenbak. Springen maar! Er zijn in de tuin vrolijke balspellen en er staat een reeks koninklijke auto's. Hier mogen de kids best een rondje in rijden. Hoe je van een rustig kabbelend riviertje een wilde waterpartij maakt, laat het kunstenaarsduo Driessen & Verstappen zien. Ren maar eens over de witte brug en ontdek wat er gebeurt. Als je trek krijgt, proef je in het Onkruidpaleis van lekker eten uit eigen tuin. Je voelt je hier bijna een prins of prinses.

Toekomst Paleis Soestdijk

Binnenkort krijgt Paleis Soestdijk een nieuwe bestemming. Wat dit precies wordt, is nog niet duidelijk. Van de honderdtwintig ingediende ideeën, maken vier suggesties kans om uitgevoerd te worden. Wordt het paleis een botanische tuin, een koninkrijksmuseum, een internationaal handelshuis of een tentoonstellingsruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven? Dat is nog even een verrassing. Deze zomer is het in elk geval nog feest met BAL! op Paleis Soestdijk.
Foto 2. De Gouden Koets van Piet van de Luijgaarden: een gouden ballenbak! Foto: Isidoor van Esch.
Foto 3. De mooie baljurk in de Witte Eetzaal heeft Edwin Oudshoorn speciaal voor BAL! ontworpen. Foto: Isidoor van Esch.
Foto 4. Spring rond op een skippybal met het vrolijke ballenspel van Martijn Engelbregt. Foto: Isidoor van Esch.
Foto 5. Bekijk de speelse kunstwerken van Isabelle Wenzel. Foto: Isidoor van Esch.

Laatst gewijzigd: 2016-06-25 11:28:11 · Gepubliceerd: 2016-06-23 14:48:46 - 2236