Draken: bestaan ze nou echt of niet?

Limburgs Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ontrafel het mysterie in het Limburgs Museum

26 juni 2016 Toerisme Venlo, Limburg Ze houden ons als eeuwen bezig, maar bestaan ze nou echt of niet? De tentoonstelling Draken - Bestaan ze echt? zet alle legendes en verhalen over draken op een rij. Hoe komt het toch dat dit fabeldier ons al honderden jaren interesseert? Ontrafel het mysterie voor eens en voor altijd in het Limburgs Museum!

Foto 1. Door moderne films en sprookjes heeft de draak voor kinderen een wat vriendelijker imago gekregen. Foto: Draak Ouverture, Limburgs Museum.

Een eeuwig sprookje

In sprookjes zijn het vijanden die verslagen moeten worden door koene ridders, in het verre Oosten staan ze als vreedzaam figuur symbool voor vruchtbaarheid. Sinds mensenheugenis hebben we wereldwijd veel verschillende beelden van de draak, een beest dat waarschijnlijk nooit echt bestaan heeft - alleen in onze fantasie. Toch? In de tentoonstelling Draken - Bestaan ze echt? ontdek je alle feiten en fabels over de draak. Het begint al bij verhalen van ontdekkingsreizigers, die honderden jaren geleden beweerden tijdens hun reis een draak te hebben gezien. Leentje Mostert, Limburgs Museum: "Het is een eeuwig fenomeen. Een wetenschapper uit Gent heeft zelfs een drakenskelet gemaakt, dat in de tentoonstelling te zien is. Hij heeft botjes van kippen, konijnen en van een grote slang samen gepuzzeld tot een drakenskelet - of van hoe het skelet van een draak er uit zou kunnen hebben gezien."

Fabeldier of uitgestorven monster?

In de tentoonstelling ontdek je vanuit verschillende culturen verhalen en theorieën over de draak. Maar wat moeten we geloven? Bestaat 'ie nou echt, of niet? Leentje: "Het zal altijd een mysterie blijven. In de natuur zijn wel veel elementen van de draak terug te vinden. De draak heeft iets weg van een vleermuis, een krokodil en dinosaurus. Er bestaat zelfs een bombardeerkevertje dat hele hete rook uitspuwt." Echt of nep, draken zullen altijd deel uitmaken van onze fantasiewereld. Kinderen zijn in de ban van de draak door spelletjes en sprookjes en volwassenen blijven geïntrigeerd door boeken, films en televisieseries. "Het fascinerende is dat het jong én oud blijft interesseren. Soms worden draken gezien als gevaarlijke monsters, maar door bijvoorbeeld Game of Thrones krijgt het ook een herkenbaar en schattig imago. De draak krijgt daardoor steeds weer een andere invulling. Iedereen blijft er in geloven. Het is een fabeldier dat bij alle generaties tot de verbeelding spreekt."

De tentoonstelling is geïnspireerd door het evenement Draaksteken, dat eens in de zeven jaar in de zomer wordt georganiseerd. Het is een groot spektakel van meerdere dagen, waarbij de mythe van Sint Joris en de Draak wordt nagespeeld. Het evenement vindt dit jaar vanaf 12 augustus 2016 opnieuw plaats in het Limburgse dorpje Beesel.
Foto 2. Het skelet werd door een wetenschapper gemaakt met botten van konijnen en kippen en het geraamte van een grote slang. Foto: Limburgs Museum.
Foto 3. Ontdek verhalen vanuit de hele wereld over het beroemde fabeldier. Foto: Limburgs Museum.
Foto 4. Sint-Joris en de Draak is één van de bekendste verhalen over een draak. Foto: Collectie Stadt Geldern, Limburgs Museum.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-06-26 22:16:39 · Gepubliceerd: 2016-06-24 09:44:11 - 1949