Welke feestelijkheden zijn er op 21 juli 2016 in België?

Leuke uitstapjes in België   Redactioneel door
Foto 1. De vlaggen mogen uit op 21 juli! Foto: Flickr, fdecomite

archief oud artikel 4 juli 2016 Toerisme Brussel, Brussel Heel België viert feest op donderdag 21 juli tijdens de Nationale Feestdag. Wat is er te doen in Brussel en de rest van het land? Uitstappen.BE zet de activiteiten op een rijtje.

Feest in Brussel

Brussel is het centrum van het de Nationale Feestdag, daar vinden traditioneel enkele grote activiteiten plaats. Ben je in de buurt, dan kun je hier de Koninklijke Familie spotten. De Koning en Koningin moeten al vroeg uit de veren, want om 9:00 uur is de Te Deum in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Tussen 15:00 uur en 16:00 uur is de schouwing van de strijd- en burgerkrachten op het Koninklijk Paleis in Brussel.
Daarna begint het Volksfeest voor Filip en Mathilde in het Park van Brussel. De dag wordt rond 23:00 uur afgesloten met een bal met aansluitend een groot vuurwerk.

Resto National

Het Vossenplein is 's avonds het decor van een grote smulpartij. In dit openluchtrestaurant Resto National geniet je van een enorme maaltijd met mosselen en friet. En natuurlijk hoort daar een pintje bij. Ondertussen is er veel muziek te horen en wordt er uit volle borst gezongen! Na afloop verandert het plein in een grote balzaal voor het Bal National: een avond vol muziek, dans en entertainment.

Warandepark

In het Warandepark, het oudste park van Brussel, vind je een militair kamp van de 101e Airborne dat helemaal gereconstrueerd is. Bewonder de voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog of neem een kijkje in het militair kamp uit 1914 dat het Koninklijk Legermuseum heeft opgezet. Luister naar concerten in de kiosk die op verschillende momenten worden gehouden. Kinderen kunnen een rit maken in een stoomtreintje en er zijn nog veel meer leuke dingen te doen voor kinderen. De Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat houden ook open dag.

Koningsplein

Bezoek je het Koningsplein, dan vind je daar ook veel vertier. In het Brussel Info Place (BIP) is de interactieve en gratis tentoonstelling Experience Brussels te zien. Je kunt van 10:00 uur tot 15:00 uur terecht in het 'huis van het gewest' en ook 's avonds van 17:00 uur tot 20:00 uur. Verder zijn op het Koningsplein de hele dag houten spelen te doen. De Sint-Jacob-op-Koudenbergkerk is open voor publiek, van 10:00 uur tot 15:00 uur Defensie en de marine zijn aanwezig met stoere activiteiten: camouflage, ontmijnen, een F-16 cockpit en een vliegsimulator.

Andere uitstappen op Nationale Feestdag

Ben je niet in Brussel, maar meer in de buurt van Gent, dan kun je daar terecht op de Gentse Feesten. Swingende muziek, theater op straat, gezellige markten en potsenmakers die achter je rug opduiken: het stadsfestival doet niet onder voor het feest in de hoofdstad. Als je de Gentse Feesten bezoekt, sluit je aan in een bezoekersrij van bijna twee eeuwen lang. Lees meer over de Gentse Feesten, die duren van 14 tot en met 24 juli.

Kessel-Lo pakt uit met de 13e Feestmarkt, een uitgebreide markt met veel concerten. 's Middags is er een schlagernamiddag en verder zijn er veel standjes met lekker eten.

In Gavere wordt er ook uitgepakt op culinair gebied: een Prinselijk Paëlla Festijn tijdens de nationale rommelmarkt.

In Malmédy gaan de mensen al vroeg de straat op voor een enorm grote en goed bezochte rommelmarkt. De rest van de dag wordt Het Echte Feest gevierd met vuurwerk, veel muziek, een dansfeest in de openlucht en theater.

Foto 2. Vuurwerk in Brussel. Foto: Flickr, Hans Vandenbogaerde
Foto 3. Vliegtuigen in formatie verhogen de feestvreugde. Foto: Flickr, Eoghan OLionnain

Laatst gewijzigd: 2016-07-18 13:53:22 · Gepubliceerd: 2016-06-24 17:23:26 - 910