Bekijk de tweehonderd beroemdste schilderijen ooit in Veendam

Kunst kijken en lekker veel zelf doen in het Doe Museum | Nieuws door

Tweehonderd kunstklassiekers: van vroeger en nu

5 juli 2016 Cultuur Veendam, Groningen Loop van De Nachtwacht langs de mysterieus glimlachende Mona Lisa en naar de Tuin der lusten van Jeroen Bosch. In de tentoonstelling 200 Greatest Paintings in het Doe Museum zie je op één plek de top tweehonderd kunstwerken aller tijden. Een verzameling van the best of, maar wel de neppe. De tentoonstelling was eerder te zien in Aalsmeer en Rotterdam.

Foto 1. Schilderij links: Mona Lisa, Leonardo da Vinci (1452 – 1519). Schilderij rechts: Het meisje met de parel, Johannes Vermeer (1632 – 1675). Bron: Doe Museum.

Alle klassiekers op een rij

Om de mooiste en bekendste schilderijen uit onze kunsthistorie te zien, hoef je niet à la een karakter uit een boek van Dan Brown de hele wereld over te vliegen. Je bekijkt de complete kunsterfenis tot nu toe gewoon in één keer, in het Doe Museum in Veendam. Ze hangen er allemaal: Het meisje met de parel, de Mona Lisa en wereldberoemde werken van Matisse, Van Gogh, Monet, Renoir en Picasso. Maar ook moderne klassiekers van Warhol en Banksy komen aan bod. De tweehonderd schilderijen in de tentoonstelling 200 Greatest Paintings zijn wel hartstikke nep - de echte exemplaren hangen verspreid over de wereld in tachtig verschillende musea.

Levensgroot en vol info

Ook al zijn de werken niet echt, de replica's zijn wel op ware grootte nagemaakt. Sommige schilderijen, zoals De Nachtwacht natuurlijk, zijn dus levensgroot. Zo krijg je toch nog een deel van de beleving van het originele kunstwerk mee. Ook leuk: bij alle stukken hangen bijzondere weetjes. Zo ontdek je tijdens een dagje Doe Museum een hoop over de internationale kunstgeschiedenis. Ontdek alles over de tijdsperiode waarin het originele kunstwerk werd gemaakt. Zo reis je door het museum van de renaissance naar de moderne tijd. Leer alles over hoe vaak een schilderij (bijna) gestolen werd, hoe sommige werken nipt een oorlog hebben overleefd en welke beroemde eigenaren een stuk heeft gehad. En hoeveel is het origineel eigenlijk wel niet waard?

Maak je eigen klassieker

Nadat je alle ins en outs van de kunstwereld tot je hebt genomen en de nodige inspiratie hebt opgedaan, kun je lekker zelf aan de slag! Maak je eigen schilderij of probeer een van de klassiekers die je hebt gezien te imiteren. Maak een Mondriaan, schilder met verf of gebruik graffiti. Je kunt zelfs met legoblokjes iets moois op doek maken.

De tentoonstelling 200 Greatest Paintings is te zien vanaf 6 juli 2016 tot en met 5 maart 2017.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
Foto 2. Schilderij: Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan (1872 – 1944). Bron: Doe Museum.
Foto 3. Schilderij: De rode kamer, Matisse (1869 – 1954). Bron: Doe Museum.
Laatst gewijzigd: 2016-07-05 13:03:10 · Gepubliceerd: 2016-07-05 11:52:39 - 1515