Prikkel je zintuigen in Belevingspark CactusOase

Alsof je ronddwaalt door de woestijn!

Bezoek Belevingspark CactusOase   Reportage door

30 juli 2016 Toerisme Ruurlo, Gelderland Cactussen zijn eeuwig hip. Je hoeft maar een kledingwinkel of koffiebar binnen te stappen en de stekels grijnzen je tegemoet. Maar hoe maak je van die prikdingen een belevingswereld? De redactie van DagjeWeg.NL stapte binnen bij Belevingspark CactusOase om te bekijken wat er met cactussen te beleven valt. En dan maar hopen dat we heelhuids weer buiten komen...

Cactus met een beperking

We vallen bij binnenkomst, gelukkig niet letterlijk, meteen met onze neus in de cactussen! Bij de ingang is een klein winkeltje met allerlei potjes, cactussen en indianenmaskers. Terwijl we daar nog staan te kijken komt Anny Cactus zelf ons al tegemoet, te herkennen aan haar rode hoed. "Deze draag ik altijd", zegt ze. “Ik word vrolijk van kleuren en iedereen kan Anny Cactus op deze manier meteen herkennen. Maar kom mee! Ik zal jullie een rondleiding geven." Vol enthousiasme begint ze haar verhaal, terwijl we naar binnen stappen in Belevingspark CactusOase. Het lijkt net een Mexicaans landschap! "Kijk", zegt Anny, "dit is een beertjescactus. Deze is eigenlijk misvormd, maar dat maakt hem juist extra mooi." En zo zien we nog veel meer misvormde cactussen. Anny houdt van anders dan anders, vertelt ze. En dat is aan alles te zien!

Van minispoorlijn tot stoere stieren

Tussen de cactussen door, ontdek je in Belevingspark CactusOase vier thema's. In het thema 'Nostalgie' zie je landbouwwerktuigen van vroeger, maar ook een compleet ingericht klaslokaal. Inclusief inktpennen en krijtbordjes! In de 'Indian Art Gallery' vind je kleurrijke schilderijen van de Noord-Amerikaanse indianen. De 'Modelspoorbaan', als derde thema, is een echte beleving op zich! Anny laat speciaal voor ons de treintjes even rijden. Thomas de stoomlocomotief en vijf andere miniatuurtreintjes banen zich een weg door tunnels, langs cactussen en over bruggen. Vanaf het balkon kijk je uit over het landschap met tuffende treintjes. Het laatste thema is ‘Het Wilde Westen’, met een houten saloon en stoere stieren. "En alle thema's hebben weer met elkaar te maken", wordt ons verteld. "In het Wilde Westen zijn cactussen en ook de indianen uit de Indian Art Gallery gebruikten de planten. Bijvoorbeeld om vishaken van te maken." Zo sluiten de verschillende onderdelen precies bij elkaar aan.

Cactusplezier voor de kids

We zijn echt niet te beroerd om ook de kinderactiviteiten even uit te proberen! De Wild West Speurroute krijgen we door Anny in onze handen gedrukt. Door cactussen op te speuren en vragen te beantwoorden kun je hiermee een raadsel oplossen. En weet je de oplossing? Dan mag je een gratis cactus uitzoeken. Natuurlijk staat zo’n cactus het mooist in een zelf geschilderd potje. Daarvoor lopen we naar het houten kamertje met kwasten en verf. Kloddertje hier, spettertje daar. En klaar! Op het podium verderop kun je je eigen toneelstuk opvoeren. De verkleedkleren liggen om de hoek al op je te wachten. Terwijl de oudere kids zich uitleven op het podium, vermaken de allerkleinsten zich in de speeltuin met wigwams in alle soorten en maten. En, niet te vergeten, in de CactusOase zijn ook vogels en papegaaien! Wie weet geeft die grappige gele papegaai wel antwoord als je iets vraagt...

Doei huidkwaaltjes!

Een jonge huid, minder puistjes, geen last meer van een verbrande huid... De Aloë Vera-plant laat tal van kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen! Maar hoe dan? Anny Cactus laat het ons zien. De Aloë Vera plant heeft dikke bladeren waar gel in zit. Door deze bladeren open te snijden, kun je de gel eruit halen. Daarvan worden veel zalfjes en drankjes gemaakt. Huidverzorgingsproducten met Aloë Vera zijn te krijgen in het winkeltje 'De Passie voor Leven' in Belevingspark CactusOase. Wil je ook weten waarvoor je de Aloë Vera-plant allemaal kunt gebruiken? Anny geeft hierover workshops. Daarnaast zijn er workshops met magneetsieraden, kun je je eigen cactusschaal maken of volg je een verrassende rondleiding. Alle activiteiten zijn inclusief koffie of thee met een plak zelfgebakken kruidcake. Die hebben we even voorgeproefd en hij was heerlijk!

Foto 1. Cactussen dor en dood? Echt niet! Sommigen krijgen prachtige bloemen. Foto's: Linda Morren.
Foto 2. Verkleden bij de verkleedkist of indiaantje spelen in de tipi's?
Foto 3. In deze piramide van cactussen vindt je een stenenverzameling!
Foto 4. Met Anny Cactus in Belevingspark CactusOase.
Foto 5. Zie je de treintjes rijden op de miniatuurspoorlijn?

Laatst gewijzigd: 2020-07-22 15:32:07 · Gepubliceerd: 2016-07-29 11:14:16 - 5824