Echte Pokémon voor het oprapen in het Natuurhistorisch Museum

De Pokémon-collectie vertelt het verhaal achter de figuurtjes

Echte Pokémon in het Natuurhistorisch Museum Nieuws door
Foto 1. Scyther is overduidelijk afgeleid van de bidsprinkhaan. Copyright: Garry Bakker/Natuurhistorisch Museum Rotterdam

archief oud artikel 2 augustus 2016 Trends Rotterdam, Zuid-Holland Ben jij een echte Pokémon-jager? Dan moet je snel gaan kijken in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, want daar vind je de echte Pokémon. Het museum laat de oorsprong van de figuurtjes zien en nodigt je uit om verder te speuren in het museum.

Planten en dieren

Conservator Bram Langeveld van het Natuurhistorisch Museum wist weinig van Pokémon, maar hoorde achter elkaar op de radio over de nieuwe rage. "Toen werd ik nieuwsgierig. En op Facebook zag ik internationale natuurhistorische musea die acties hielden rondom Pokémon. Dat vond ik vreemd, want het was toch gewoon een spelletje?" Langeveld verdiepte zich er in en ontdekte dat natuurhistorische musea en Pokémon juist heel goed samengaan. "Om de simpele reden dat vrijwel alle Pokémon zijn gebaseerd op planten en dieren. En die hebben wij ook in onze collectie!"

Ben je een echte Pokémon-jager? Hier lees je de beste locaties om Pokémon te vangen! En er zijn nog veel meer uitjes waar je Pokémon kunt vinden!

Scyther

Langeveld richtte een kleine expositie in die de link laat zien tussen zes Pokémon en hun 'natuurhistorische' bron; een insect of een plant. In De Pokémon-collectie zie je bijvoorbeeld Scyther, die enorm veel op een bidsprinkhaan lijkt. "Ze hebben niet alleen overeenkomsten in hun uiterlijk, maar volgens de Pokédex is er ook gelijkenis in het gedrag. Een bidsprinkhaan is razendsnel, net als Sctyher. En ze hebben allebei heel sterke voorpoten."

Positieve reacties

Vanwege het weer is het al vrij druk in het museum, vertelt Langeveld. Maar er lopen vast ook trouwe fans op die speciaal komen voor de expositie. Van de bezoekers hoort Langeveld in elk geval veel positieve reacties. "Het lijkt een schot in de roos! Sommigen weten niet dat Pokémon op de natuur gebaseerd zijn, anderen hebben een vaag idee. Op deze manier kunnen we mooi inspelen op de actualiteit, daar is dit museum sterk in. En daar heb ik met deze expositie nu ook een bijdrage aan kunnen leveren! Alhoewel het geen alledaagse bezigheid voor me was..."

Fascinatie voor de natuur

"We willen niet alleen maar mee golven met de Pokémon-hype," laat Langeveld weten. "Maar het is wel een feit dat de app inmiddels twee miljoen keer gedownload is in Nederland. Al die mensen zijn enthousiast over Pokémon en alles wat er mee te maken heeft. Ik vind dat het onze plicht is als museum om die natuurhistorische bronnen waar ze op gebaseerd zijn in beeld te brengen. Dat doen wij in de expositie De Pokémon-collectie.

De expositie is bewust klein gehouden, er worden zes Pokémon-figuren getoond. "We hebben er nog veel meer in onze collectie, maar het is juist een uitnodiging aan al die fans om zelf het museum in te gaan en te zoeken naar nog meer overeenkomsten. Wie weet vinden ze er nog veel meer, in gordeldieren, vissen, enzovoort! Op deze manier willen we de fascinatie en het respect voor onze natuur vergroten!"

Foto 2. Het Natuurhistorisch Museum speelt in op de Pokémontrend met een kleine expositie. Beeld: Screenshot YouTube.
Foto 3. Een gravende Pokémon! Copyright: Garry Bakker/Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Laatst gewijzigd: 2016-08-08 11:14:27 · Gepubliceerd: 2016-08-02 16:08:25 - 1821