Museum Strips! - een ode aan strips, game art en animatie

Museum Strips! in Rotterdam |  
Nieuws door
Foto 1. Bekende stripfiguren sieren de gevel van het museum. Foto: Museum Strips! in Rotterdam.

Schuilt er een striptekenaar in jou?

2 september 2016 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Zo'n beetje alle populaire films en games van dit moment zijn gebaseerd op stripverhalen. Batman, Superman, Pokémon: ze kwamen allemaal tot leven op papier. Hoog tijd voor een ode aan het stripverhaal! Stripfans Maartje de Haan en Marc Kleijnen richtten museum Strips! Rotterdam op. Maartje: "Striptekenaars zijn echte kunstenaars."

Geschiedenis van de strip

Jerom en Tante Sidonia uit Suske en Wiske en andere beroemde stripkarakters sieren de gevel van Strips! Museum voor het beeldverhaal. Binnen neemt stripfiguur Elsje je mee langs de geschiedenis van het stripverhaal. "Vanaf de allereerste kleine strips in de Amerikaanse kranten, naar de tekeningen van de grote studio's zoals Walt Disney, tot populaire comics van vandaag. Zo doorloop je in het museum de complete stripgeschiedenis", aldus Maartje. Het draait in Strips! niet alleen om traditionele stripverhalen. Manga, game art en de graphic novel krijgen ook speciale aandacht. "Bij ons gaat het om het echte werk, dus de nadruk ligt altijd op de tekeningen."

Ontdek je tekentalent

Donald Duck, de Smurfen en De Rode Ridder: allerlei iconische stripfiguren maken deel uit van de collectie van het museum. De creaties van Pokémon komen ook in de collectie voorbij, met als focus de tekenfilm die in de jaren negentig wereldwijd immens populair was. Behalve het bekijken van vaste en wisselende tentoonstellingen, kunnen bezoekers ook zelf aan de slag als striptekenaar. Er is een tekenatelier waar je workshops kunt volgen. Maak een eigen stripverhaal of leer hoe je animaties kunt tekenen. Je kunt gewoon aanschuiven bij een workshop, maar de mogelijkheid om vooraf te boeken voor een kinderfeestje staat ook op de planning. Er is een aparte ruimte voor jonge animatiemakers en striptekenaars. Hier kunnen bezoekers kunstenaars live zien werken.

Red de stad in het Heldenlab

Als alles volgens planning gaat, opent over ongeveer een half jaar het Heldenlab in het museum. Dit is een interactieve zone vol superhelden, speciaal voor kinderen. "Dit wordt een tocht waar kinderen hun eigen superheld worden", legt Maartje uit. "Ze kunnen opdrachten doen met helden als de Hulk en moeten samen de superschurk van Rotterdam verslaan." Binnenkort staat er wel een Donald Duck ballenbak, waar kinderen in kunnen duiken. Net zoals Dagobert Duck altijd in zijn kluis vol geld duikt - maar dan iets minder glimmend.

Rooskleurige toekomst

Er zijn veel plannen voor de toekomst, waar nog financiering voor nodig is. Er is een bibliotheek vol stripboeken en naslagwerken en een winkel, maar beide moeten nog groeien. Maartje: "Wij zijn geen steenrijke mensen. We zijn gewoon waanzinnig enthousiast en hebben veel ideeën voor de toekomst." En die toekomst belooft veel goeds: Strips! heeft al samenwerkingen met Comic Con Rotterdam en de Rotterdam Uitdagen op de planning staan.

Foto 2. Verschillende stripiconen komen aan bod in het museum, zoals het bekende tienerduo Suus & Sas. Bron: Facebook museum Strips!

Laatst gewijzigd: 2017-11-13 10:21:28 · Gepubliceerd: 2016-09-02 10:23:33 - 2165